Wpis z mikrobloga

Wszystkim obrońcom czarnych elfów w wiedźminie tłumaczę, na czym polega problem.
Nie chodzi o samych czarnych aktorów w filmie jak to niektórzy sobie śmieszkują w memach, a o ich bezmyślne umiejscowienie.

(możliwe lekkie spoilersy)

Pomińmy na chwilę to, że elfy zawsze były przedstawiane jako białe postaci z długimi blond włosami i uznajmy, że to świat fantasy i mogą być nawet różowe jeśli sobie tego ktoś zażyczy. To nadal mamy mnóstwo nieścisłości.

Przede wszystkim mamy czarne driady, czarne elfy i czarnych ludzi.

Więc jak fabuła tłumaczy to, że Fringilla jest czarna tak samo jak elfy i driady?
Czyżby jej rodzice spółkowali z elfami czy driadami? Jeśli tak to posiadała by w sobie krew Elfa jak Jennefer i uniknęła by jakiś deformacji? No i dlaczego Jennefer jest biała wobec tego? Skoro posiada krew elfów to powinna być ciemniejsza.
Z drugiej strony są też białe elfy w serialu, więc może to właśnie taką krew posiada w sobie Jennefer.
Król elfów Filavandrel też jest biały to skąd te czarne elfy? No to uznajmy, że czarne elfy są inną odmianą elfów. Nocnymi elfami przykładowo. To ciągle nam nie tłumaczy dlaczego są czarni ludzie w filmie? Skąd oni pochodzą? Z Zerrikanii?
To wszystko się nie trzyma kupy. Nie ma w tym spójności.

Czyli teoretycznie kolor skóry nie powinien w ogóle tu odgrywać tu żadnej roli i zgodnie z mokrym marzeniem Netflixa powinniśmy nie zwracać na to uwagi.. A skoro tak to nie mogli driad pomalować na zielono?
Co im szkodziło? Chyba, że na czarnym zielony by źle się prezentował.. Albo to było by rasistowskie malować czarne driady na zielono tak jak by ich naturalny kolor był zły... ¯\_(ツ)_/¯
A może chcieli pokazać nieludzi jako rasę uciśnioną i tłamszoną przez rasę ludzką i to było jakieś nawiązanie do ameryki z czasów niewolnictwa? A Filandrela zrobili białym elfem bo zagrał negatywną rolę który kradnie ludziom plony i który prawie zabił Geralta. No to nie mogli tu wstawić czarnego elfa bo by było posądzenie o rasizm, że czarnego pokazali jako złodzieja.
Jak by zrobili same czarne driady czy elfy i zero czarnego człowieka to też by mieli przerąbane bo by to dopiero było odebrane źle. Że jak to ani jednego czarnego człowieka nie dali?!

Odnoszę wrażenie, że nieźle się tam musieli napocić w tym netflixie żeby nikogo nie urazić.

#wiedzmin #bekazlewactwa
j.....y - Wszystkim obrońcom czarnych elfów w wiedźminie tłumaczę, na czym polega pro...

źródło: comment_UgUz9d9Ckt3IbQUjb6CAKI9f6VT0rG0S.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jabolsy: Ale wiesz, że to gry wykreowały driady na zielone?

Kolor skóry:

Zazwyczaj ludzki w odcieniach lasu (jasnooliwkowy, orzechowy, czerwonawy, zielonkawy)

Jak dla mnie to z driadami jest wszystko ok, słabo wypadł tylko ten zmyślony kumpel Ciri, no tutaj to fakt, mam obiekcje.
  • Odpowiedz
@jestemmimas: A widzisz to nie wiedziałem, że zielone driady to była ewolucja i wymysł gier. Ale fajnie jak by był jakiś kontrast między driadami a elfami. Jak już zdecydowali się na ciemne driady to elfy żeby jednak pozostały jasne.
  • Odpowiedz
@jabolsy: ludzie na kontynent przybyli w roku 0 i według wielu to dzięki koniunkcji sfer. To w takiej sytuacji nie wiadomo jacy ludzie przybyli. Czy byli to sami biali czy nie. Podobno przybyli ze swojego świata, który zniszczyli wcześniej. To kto wie co to był za świat.i kto tam żył.
  • Odpowiedz
@jabolsy: a weź mi wytlumacz dlaczego czarne elfy i czarni ludzie i czarne driady nie mogłyby istnieć jednocześnie? Dlaczego jak juz, to tylko jedna z ras mogłaby być czarna?
  • Odpowiedz
@TgcRap4 Chociaż była mała i bardzo szczupła, pień wydawał się cieńszy. (...) maskował ją strój – nie szpecąca zgrabnego ciała, kombinacja zszytych dziwacznie kawałków tkaniny w mnóstwie odcieni zieleni i brązu, usiana liśćmi i kawałkami kory. Jej, włosy przewiązane na czole czarną chustką, miały kolor oliwkowy, a twarz była poprzecinana pasami wymalowanymi łupiną orzecha. - opis z miecza przeznaczenia, mi to bardziej pasuje do opisu, który podałem, niż do jebitnie zielonych
  • Odpowiedz
@TgcRap4 widzisz, ja się posłużyłem przykładem z dodatku do gry (nie wiedziałem o tym), a ty przykładem z serialu i komiksu, czyli nasze źródła są tożsame ¯_(ツ)_/¯ idąc twoim tropem, chciałbym zobaczyć opis z książek, które wykluczają taki wygląd driad, no może oprócz tej ich przywódczyni, bo ona rzeczywiście jest wyraźnie ciemna
  • Odpowiedz