Wpis z mikrobloga

osiągnąłem kolejny kamień milowy w projekcie. Auto ruszyło ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kontrola odbywa się za pomocą pada od Xbox One który się komunikuje z RPi po Bluetooth. Projekt piszę w QtCreator by mieć dostęp do ich bibliotek bym mógł napisać aplikacje okienkową by ładnie interpretować wszystkie dane jakie zbieram i komunikaty. No i dodatkowo jest cross-compile, czyli kompiluje będąc na swoim ubuntu na RPi i tam też jest program z automatu wysyłany i odpalany.

Ruszanie jest poprzez naciśnięcie trigerów na padzie, tak jak w gra prawy trigger do przodu lewy do tyłu. Oczywiście kontrolują one też prędkość. Guzik X hamuje co też jest na filmie w komentarzu. Po zaprzestaniu dodawania gazu sterownik silnika jest rozłączany dzięki czemu auto swobodnie jedzie dalej. Małym ficzerem jest to że nie można dodawać od razu gazu na maksa bo silnik gubi kroki ( ͡° ͜ʖ ͡°) trzeba stopniowo dodawać gazu. Oczywiście programowo jest to do zrobienia, ale przy jeździe padem chce zostać ten "bug". Przy automacie będzie oczywiście się stopniowo rozpędzał do pożądanej prędkości nie gubiąc kroków.

Zmieniłem połączenie silnika, i wpiąłem bezpośrednio do RPi. Faktycznie nie trzeba bezpośrednio do Arduino przy którym się upierałem, wystarczyło zrobić przerwania i wszystko działa jak należy na wątkach bez zbytnego obciążania.

Kolejny etap to zaprogramowanie Arduino które obsługuje serwo i światła. Tego już raczej nie zrobię na RPi bezpośrednio bo RPi ma za mało wyjść PWM dzięki którym bym kontrolował jasność diód

Tag projektu: #malinoweauto

#elektronika #majsterkowanie #arduino #diy #chwalesie #lego #raspberrypi #tworczoscwlasna #programowanie
mapache - osiągnąłem kolejny kamień milowy w projekcie. Auto ruszyło ( ͡° ͜ʖ ͡°)

K...
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mapache: witam, możesz dokładnie opisać jak sparowales rpi z padem Xbox? Jakiś czas temu budowałem czołg ze sterowaniem rpi >pad Xbox i metoda parowania nie działała. Tobie to ruszyło od razu? Może robiłem coś źle:/
  • Odpowiedz