Aktywne Wpisy
Krolowa_Nauk +516
Masakra, staram się śledzić wszystkie wpisy odnośnie obecnej sytuacji powodziowej, ale przekopywanie się przez te durne heheszki to jakiś koszmar. Co drugi wpis to jakieś szurstwo albo nabijanie się z tragedii "bo mnie to nie dotyczy i nie mój problem". Ludzie potopili swoje i tak już niewielkie zasoby empatii czy o co chodzi? Przykre bardzo...
Wszystkim, których dotknęła ta tragedia bardzo współczuję i mam nadzieję, że jak najszybciej uda się opanować sytuację
Wszystkim, których dotknęła ta tragedia bardzo współczuję i mam nadzieję, że jak najszybciej uda się opanować sytuację
matixrr +420
Przeważnie robiłem tak że cyca kurczaka w kurkumę, podsmażałem, wrzucałem mix warzyw chińskich i zalewałem to fixem, powstawała zupka - chciałbym podobny smak osiągnąć bez używania fixu.
#gotowanie #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem
- sos sojowy
- imbir
- curry
Następnie na patelnię wlałbym trochę oleju, rozgrzał, wsypał sporą łyżkę kuminu, pieprzu cayenne i curry. Podsmażył chwilę, żeby przyprawy uwolniły aromaty, wrzucił kurczaka, obtoczył w tych podsmażonych przyprawach.
@paramyksowiroza: sprawdzę jutro i dam znać, czy podsmażenie tych przypraw nie spowoduje że któraś zgorzknieje?
To nie kardamon, gdzie trzeba bardziej uważać.
Cayenne to pomoże, bo ostrość jest wtedy przyjemniejsza.
Kmin z kolei uwielbia lekkie podsmażenie, bo dopiero wtedy puszcza swój
Będzie jadalne, na mój gust będzie smaczne, ale nie wiem na ile podobne do tego z torebki :)
Przyprawy dawałem na oko w/g @paramyksowiroza: - na końcu dodałem jeszcze sosu sojowego i łyżkę sosu rybnego. Cukier też był potrzebny żeby delikatnie złamać smak.
Nie spisywałem proporcji, dawane na oko, mieszane i po 2 minutach próbowane żeby się zdążyły przyprawy wymieszać aż osiągnęło
Nie wiedziałem, czy trochę nie przesadziłem z ilością tego kminu. On jest super, ale nie każdy go lubi, gdy jest aż tak mocny.
Skoro to Ci podpasowało, spróbuj kiedyś skoku w stronę kuchni indyjskiej. Tam są trochę inne smaki, kmin miesza się z kardamonem, goździkami i innymi przyprawami, ale mam wrażenie, że może Ci posmakować :)
Tutaj masz mój przepis na dość proste
Kmin rzymski jak widać lubię, ale owocu kminku nie dzierżę, taki offtop. :P
dzięki jeszcze raz!
Smak jest petarda. Nie bój się tych połączeń, bo część z nich całkowicie się zmienia w ostatecznym rozrachunku, w szczególności w otoczeniu pomidorów :)
No, trzymaj się i wesołych, spokojnych Świąt :)