Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki, pytanie odnośnie #miband4 oraz aplikacji #mifit

Wy cały czas macie włączoną lokalizację telefonu w celu umożliwienia aktualizacji pogody w mibandzie poprzez mi fit?
Bo jak wyłączam lokalizację na telefonie (czyli gpsa) to za każdym razem po włączeniu aplikacji Mi Fit prosi mnie o włączenie lokalizacji. Bez jej dostępu zauważyłem brak samoistnej aktualizacji pogody w mibandzie. Tego typu alert pojawiał się zarówno w oficjalnej wersji, jak i w obecnym przerobionym mifit z jednego z forum.

Wiecznie uruchomiona lokalizacja dla baterii nie jest zbyt dobra z tego co się orientuję. Już samo wiecznie uruchomione bluetooth w celu otrzymywania powiadomień już wpływa na pracę telefonu a tu jeszcze trzeba lokalizację udostępniać cały czas?

Uprzedzajac pytania, w aplikacji mi fit mam wyłączone uzyskiwanie informacji o miejscowości poprzez lokalizację. Wpisałem swoje miasto w którym jestem manualnie.

#miband #xiaomi #android #android10
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@misiek735: aktualizacja jest co x godzin na parę sekund, serio myślisz że Ci to zje milion %baterii?

BT 4 i wyżej jest LE. Więcej bateri ci pójdzie jak będziesz miał zły zasięg w budynku niż to co wyżej pisałem
  • Odpowiedz
  • 0
@misiek735: @Solitary_Man: To nie jest dla pogody lokalizacja bo tam się da na sztywno miasto dać. Lokalizacja jest dlatego że jest częścią BLE (geotag) i jest wymagana do łączenia się z urządzeniami Smart.

W przypadku miband nie ma problemu i zazwyczaj łączy się bez ale np waga miscale już się bez lokalizacji nie połączy
  • Odpowiedz
  • 0
@Solitary_Man: nie wiem ile mi to zje baterii, ale w takim razie powinienem włączyć lokalizację na stałe i zapomnieć o tym tak jak już dawno temu zrobiłem z bluetooth?

@sylwke3100: no jakoś nie wydaje mi się aby lokalizacja nie miała wpływu na synchronizację pogody.
Mi band 4 pokazuje pogodę dzisiejszą oraz tą którą wie na następne 4 dni. Jak mam cały czas wyłączoną lokalizację to na następny dzień
  • Odpowiedz
@sylwke3100: no jakoś nie wydaje mi się aby lokalizacja nie miała wpływu na synchronizację pogody.

Mi band 4 pokazuje pogodę dzisiejszą oraz tą którą wie na następne 4 dni. Jak mam cały czas wyłączoną lokalizację to na następny dzień jak się budzę to pogoda wyświetla się taka sama jak dnia poprzedniego oraz nie widzę jaka będzie pogoda tego czwartego dnia w chwili kiedy ją sprawdzam - czyli mi band nie
  • Odpowiedz
  • 0
@sylwke3100: napisałem już że mam tak ustawione cały czas. Jedno miasto na sztywno, i mimo tego bez włączonej lokalizacji opaska nie synchronizuje pogody.
  • Odpowiedz
Produkt z tymi funkcjami za 20 euro ma działać tyle samo co inny produkt z identycznymi funkcjami za 200 euro.

@misiek735: powinien, ale nie będzie działać.
Mam tę opaskę od premiery i już się przyzwyczaiłem, że jedyne co potrafi to pokazywać poprawnie godzinę.
Tętno mierzy kiedy chce, powiadomienia raz pokazuje a raz nie, nie rozpoznaje żadnych aktywności oprócz liczenia kroków itp itd.
  • Odpowiedz
  • 0
@I-____-I: akurat powiadomienia mam ustawione przez mi band Tools i za każdym razem je dostaje. Szkoda że w mi band tools nie ma opcji ustawienia pogody, bo wtedy na pewno by działała.

O pulsie i krokach to wiem, tego typu miernik nigdy nie będzie działał prawidłowo. To samo ze spaniem, na noc wolę się odczepić od elektroniki a nie ciągle ją mieć przy sobie.

Ale np. Mi band 4 wyświetla
  • Odpowiedz
  • 0
@aniaczy: a masz wyłączone oszczędzanie baterii dla mifit i masz ją zablokowaną ramie? Bo po nocy android lubi sobie uwalić niektóre aplikacje, ja wszystko poblokowalem i wiem że żaden z wspomnianych przez Ciebie problemów mnie nie dotyczy - tylko pogoda szwankuje.
  • Odpowiedz
  • 0
@aniaczy: update firmware o ile jest dostępny?
Może zwykły reebot opaski pomoże? Masz taką funkcję w ustawieniach opaski (More - settings - reebot)
  • Odpowiedz
  • 1
@misiek735: włączenie lokalizacji nie równa się włączeniu GPSa. Telefon umie sobie przybliżyć lokalizację w inny sposób i dopóki nie włączysz np. map, to nie będzie używał do tego GPSa (bo nie potrzebuje takiej dokładności). Ja mam od dawien dawna lokalizację włączoną non stop.
  • Odpowiedz