Wpis z mikrobloga

Lubię dłuższe formy na YouTube, a raczej lubię posłuchać mądrych ludzi, z ogromna wiedza, którzy jezvze na dodatek umieją się nią dzielić. Oglądam #bartosiak mowiacego o geopolityce, #zychowicz mówiącego o polskiej historii, #bralczyk o komuniakcji, #velutani o mózgu etc.

Natomiast mam wrażenie, ze jednak takich osób jest niewiele na polskim YouTube. Macie jakichś swoich ulubionych expertow których warto posłuchać? Nie mam parcia na konkretne poglady polityczne, wręcz powiedziałbym ze bieżąca polityka nie interesuje mnie w ogóle. Chodzi o expercka wiedzę, przekazana w ciekawy sposób. Nieraz co lepsi politycy tez maja coś ciekawego do powiedzenia.

Dla kontrastu zupełnie mnie nie interesuje działanośc takich gości, jak Łukasz Jakubiak czy Mateusz grzesiak.

Coś polecicie?

#youtube #wyklady #ciekawostki #historia #polityka #nauka #psychologia
  • 11
  • Odpowiedz
@Conner:
Jeśli lubisz Zychowicza to polecam archiwalne wykłady prof. Wieczorkiewicza np. serie historia Polski oraz historia Związku Radzkieckiego.W miarę ciekawe są też wykłady prof. Andrzeja Nowaka nt historii Polski, które wygłasza dosyć regularnie z okazji ukazywania się następnych tomów.

Co do geopolityki to polecam wywiady z dr. Wojciechem Szewko nt Bliskiego Wschodu, nowy kanał Jacka Bartosiaka o nazwie Strategy&Future, oraz kanał nowej konfederacji, i klubu jagiellońskiego gdzie również
  • Odpowiedz
@Conner: w tych obszarach co wymieniłeś (nie-rozrywkowe) to independent trader, Nai Warszawa (wykłady nieżyjącego już Józefa Kosseckiego (cybernetyka) i innych gości tam (Karoń, Brzeski). [NAI to opinia pobieżna bo te tematy nawet nie można powiedzieć że liznąłem.].
W przypadku polecania kanałów a nie jedynie osób-autorytetów to można mieć taktycznego suba na:
-namzalezy.pl - czasem ciekawi goście
-VETO - czasem ciekawi goście
-Geostrategy - agregator treści geopolitycznych
-GadowskiTV - komentarz polityczny/wydarzenia
  • Odpowiedz