Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 290
Uwaga, #chwalesie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W weekend miałem przyjemność zgarnąć dla #browarfortuna 5 medali na największym konkursie piw rzemieślniczych w Polsce. Brąz dla Komesa Portera (w kategorii Portery Bałtyckie) i złoto dla Komesa Potrójnego (Belgijskie Mocne Ale) cieszą, ale i tak bardziej ucieszyły dwa srebra dla Fortunatusów i brąz dla Komesa Wymrażanego Barley Wine Cognac BA. Te trzy ostatnie piwa to efekt tego, że w beczkowni szefostwo pozwala mi na najbardziej pokręcone pomysły ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Najważniejsze oczywiście są reakcje rynku, ale potwierdzenie formy piwa w odniesieniu do stylu przez międzynarodowe jury cieszy równie mocno. Nie wspominając o takim zdjęciu z Tomaszem Kopyrą z blogublogkopyrakom ;)
#craftbeer #browarhipster
marcobolo - Uwaga, #chwalesie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W weekend miałem przyjemność zgarnąć dla #b...

źródło: comment_JruLLDfMvCmClteSfY678Ajog2JF2UHX.jpg

Pobierz
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcobolo: a ja mam pytanie dlaczego w praktyce nie da się kupić poczwórnego bursztynowego, tylko w zestawach jest ( ͡° ʖ̯ ͡°) chyba najlepiej mi podszedł
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Eppendorf: na studiach zacząłem warzyć w domu a potem już poszło: piwa dla restauracyjnego Olbrachta w Toruniu (chyba. 6 lat temu), kontraktowy Olimp, technolog w Wąsoszu, własny projekt Whisker a potem już tu ;)
  • Odpowiedz
@marcobolo Zazdroszczę niesamowicie ;) Powodzenia w dalszym rozwoju. Kim jesteś z wykształcenia, jeśli można spytać?

PS. Ogarnij mi praktyki u siebie ()
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Eppendorf: biotechnologia, ale większość rzeczy człowiek się nauczył dopiero w browarze. Mogę popytać o praktyki, ale wszystko zależy od tego jak masz daleko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@marcobolo: kojarzyłem cię na mirko z którymś browarem, nie mogłem sobie przypomnieć, że to był Olimp :)

mam 3 pytania jeśli możesz na nie odpowiedzieć:
1) w Miłosławie Pilznerze jest wyczuwalna dla mnie dominująca metaliczna nuta, skąd ona się bierze?
2) płatki dębowe w Porterze są surowe czy palone?
3) ile leżakuje Porter Sherry?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@makrel_gieldowy:
1) ta metaliczność to specyficzna nuta chmielu który idzie na zimno. Można łatwo sprawdzić w teście skórnym (czyli ciut piwa na skórę i rozetrzeć) że to nie metal/monety. Wtedy byłoby zresztą w każdym piwie.
2) różnie, bazowo szły light, w ostatniej ok. 30% płatków to heavy toast (w roczniku 2018 dodałem ciut heavy i tak już zostało)
3) tak jak bazowy czyli okolice 5 m-cy a potem idzie na
  • Odpowiedz