Wpis z mikrobloga

You now have a complete Intcode computer.

O niee. Fajnie się rozbudowywało ten CPU. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nawet na OOP go przepisałem w pewnym momencie.

A dzisiejsza druga część zadania nie wymagała dosłownie żadnej pracy. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Pewnie chodziło o zoptymalizowanie, jeśli ktoś słabo zrobił, ale u mnie poszło od razu.

#adventofcode
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yggdrasil: Uwzględniłeś (poprawnie) obsługę relative mode dla parametru miejsca zapisu?
Wcześniej było tylko w trybie position, bo było powiedziane, żę nigdy nie będzie immediate (bo by to nie miało sensu), to może zapomniałeś i na sztywno zrobiłeś?

Ja o tym na początku zapomniałem właśnie. I chyba w danych testowych tego case'a nie było.
  • Odpowiedz
@yggdrasil: W sensie określenia indeksu pod którym zapisujesz wartość.

Do tej pory zawsze było 0, czyli position mode, czyli np. "3, 123" oznacza, że masz wartość z inputa zapisać pod indeksem 123.

Teraz może być też tryb relative, czyli np. "203,123" oznacza, że masz zapisać wartość z inputa pod indeksem 123+
Dotyczy to wszystkich operacji zapisujących, czyli też suma i mnożenie.
  • Odpowiedz
@zakopiak: Zadanka fajne, ale mi nie przypadły do gustu, głównie przez to, że nie było wspomniane iż będą kolejne części :) Po advencie na pewno sobie jeszcze raz te 4 zadanka przepisze na coś "zgonego ze sztuką".
  • Odpowiedz
, że nie było wspomniane iż będą kolejne części

@bladykiel: > Keep it nearby during this mission - you'll probably use it again
Mi się podobają zadanka, intcode bardzo fajny projekt, szkoda że już konieć jego rozwijania bo do końca jeszcze daleko ale pewnie go użyjemy tak jak tymi wzmacniaczami w sobote.
  • Odpowiedz