Aktywne Wpisy

powodzenia +755
też wam pszykro jak musicie wyrzucić taki klucz do kosza, więc wrzucacie go do szuflady z narzędziami i macie ich już 15, bo do każdego mebla to dołączają?
#zbieractwo
#zbieractwo
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Jamniki2 +57
Ale mam niemiłosierną bekę ze znajomków, co kupili na samym szczycie etf na sp500 bo miało ciągle rosnąc i zwrot ,,większy niż z nieruchomości" oczywiście połowa już sprzedała ze stratą po obsuwie 5% i p---------e typu ,,wole zainwestować w firmie, przynajmniej nie p-------e jak tu" XDDD ostatnio sp500 mega modny się zrobil, macie jakieś historie nowych inwestorów? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeden przed zakupem nawet mówił, ze on
Jeden przed zakupem nawet mówił, ze on

Nie rozumiem jakie liczby mają być w tym inpucie? Jak te domyślne to tam jest przecież wartość 119 największa więc nawet po dokonaniu mnożenia *100 i dodanie jakiejś drugiej największej wartości nie wyjdzie wynik 19690720
#adventofcode
Ale odpowiedzią jest wynik tego równania gdzie input[0] ma wartość 19690720
ja na szybko zrobiłem tak: https://pastebin.com/yntM92Fk i działa dobrze
No dobra a ten input[0] jest wynikiem działanie noun * 100 + verb zgadza się?
Jeżeli tak to nie widzę żeby przez takie działanie uzyskać tak wysoki wynik z jakichkolwiek dwóch liczb z tego zbioru wejściowego.
Wiem, że coś źle rozumiem ale nie wiem co :)
W pierwszej części masz tą listę instrukcji i musisz zamienić 1 pozycję na coś tam i drugą pozycję na inną liczbę, w moim przypadku na 1 pozycji miała być 12, na drugiej 2. Potem puszczasz i wychodzi Ci jakaś kosmiczna liczba,
@yggdrasil: nie
input[0] = noun, input[1] = verba
input[1] = noun, input[2] = verbJakie pętle? Ja jestem bojówka #programowaniefunkcyjne więc tylko rekurencja. :)
Poza tym: co ma rekurencja do programowania funkcyjnego?
Poza tym 2: rekurencja dla dużych wartości noun i verb to kiepskie rozwiązanie (stosu Ci nie wystarczy)
Aha czyli ten wynik w drugiej części 19690720 to jest tak jak w pierwszej ostatnia zmieniona wartość zanim program napotka 99 i zakończy działanie. Teraz jestem w trasie ale w domu spróbuję tak zrobić to by miało sens faktycznie :)
Sprawdzasz czy wartość na zerowej pozycji jest taka jak wynik który masz otrzymać.
@passage: Przecież to był żart z mojej strony. Zresztą ja programuje w języku, który nie posiada pętli, więc
przecież podałem rozwiązanie w pierwszej odpowiedzi, które działa, napisane w 3minuty.
To bardzo proste zadanko, wystarczy przeczytać treść ze zrozumieniem i wyciągnąć wnioski z tego postu, bo odpowiedź dawno padła.
@passage: W ogóle mnie nie rozumiesz! To jak mam mówić?!?!?!?! Domyśl się! (╯°□°)╯︵ ┻━┻
:D
@Sceptycznie: mój pierwszy program w javie :P https://pastebin.com/jeitJCPt do tego zadania.
Udało mi się i faktycznie wydaje się mi teraz to banalne :D
Zapomniałem sklonować listę tak żeby pracować za każdą iteracją pętli na wejściowym zbiorze. Zamiast tego za każdym razem zbiór był modyfikowany z
Kojarzy Pan Panie Ferdku pojęcie pure function ?
A Tail Recursion Pan kojarzy?