Wpis z mikrobloga

Ale mam niemiłosierną bekę ze znajomków, co kupili na samym szczycie etf na sp500 bo miało ciągle rosnąc i zwrot ,,większy niż z nieruchomości" oczywiście połowa już sprzedała ze stratą po obsuwie 5% i p---------e typu ,,wole zainwestować w firmie, przynajmniej nie p-------e jak tu" XDDD ostatnio sp500 mega modny się zrobil, macie jakieś historie nowych inwestorów? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeden przed zakupem nawet mówił, ze on wie że będzie bujać, ale on to kupuje na LATA. Już sprzedał xDD

#gielda
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jamniki2: Historie nowych inwestorów brzmią jak stare historie inwestorów. Psychiki nie oszukasz i przez lata ani ludzie ani rynek się nie zmienili. Sam pamiętam jak mi się żołądek skurczył jak po parudniowej przerwie sprawdziłem xtb i 20% w plecy mi się wyświetliło.
  • Odpowiedz
@Jamniki2:
Ja chyba mam to szczęście, że łatwo godzę się ze stratą czegoś, bo wiem że za jakiś czas uzbieram więcej pieniędzy, i to co zainwestowane ze stratą będzie jedynie mniejszą częścią portfela. Gdybym jednak zainwestował pieniądze w coś co spada, a nie miał za bardzo na dalsze inwestycje/kszczedzanie to bym pewnie się bardziej martwił
  • Odpowiedz
  • 4
@3k1m: ja dokupuje codziennie, dosłownie codziennie wiec mi też spadki wiszą ale fakt, ze jakbym kupował raz na pół roku to trochę by bolało xD
  • Odpowiedz
@Jamniki2:
Ale Ty chyba też kupujesz schd? W sumie dobra opcja na mniej stabilne czasy, bo są tam spolki które mimo koniunktury słabej lubią rosnąć, lub być w trendzie bocznym. Jakbym miał możliwość też bym szedł w to ale nie mogę na moim korzystnie podatkowym koncie, a te jepi/jepq to się okaże w gorszych czasach czy takie super na longa
  • Odpowiedz
ze statystycznego punktu widzenia wchodzenie od razu za wszystko jest bardziej oplacalne niz wplacanie czesciami

@Glupiii: nie złapałem sarkazmu czy tak na serio?
przecież trudno jest trafić w idealny moment na giełdzie tym bardziej dla kogoś kto "inwestuje" bo mu tak media zarekloamowały że teraz jest najlepszy moment - kup teraz (bo się fundusze muszą wyprzedać przed spadkiem) a następnie sprzedaj z zyskiem (-30% te fundusze odkupią po spadkach)
jakby
bn1776 - >ze statystycznego punktu widzenia wchodzenie od razu za wszystko jest bardz...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jamniki2: ja miałem do włożenia trochę z perspektywą trzymania 2-3 lata i uznałem że sp500 będzie najlepszą opcją. Na szczęście z lenistwa zapomniałem o temacie i przez to przynajmniej nie straciłem xD
  • Odpowiedz