Wpis z mikrobloga

Jak generalnie w dużych zagranicznych korporacjach (typu IBM, Microsoft, Amazon, Google, Intel, Wipro, Deloitte) wygląda awansowanie kogoś na managera? (głównie mi chodzi o stanowiska w IT)

Np jest sobie przykładowa struktura firmy:

prezes > rada zarządu > dyrektorzy/ wice dyrektorzy > managerowie > programiści (albo inni ludzie niskiego szczebla - support, księgowość, prawo, HR itd)

To kto decyduje o tym kogo awansować (i czy kogoś w ogóle awansować) na managera? Dyrektorzy mają władzę nad tym czy są jakieś wymagania z góry typu "minimum 5 lat doświadczenia w dziedzinie, którą manager miałby zarządzać"?

#korposwiat #korpo #pracbaza
  • 6
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@fefler: pracuję w mniejszym korpo ale mamy określone wymagania na następny szczebel na drabince plac i określoną ścieżkę rozwoju dla poszczególnych stanowisk. Oczywiście nie ma obowiązku awansowania wszystkich - to przełożeni decydują czyja kandydaturę przedłożyć do HR do rozpatrzenia.
  • Odpowiedz
@Grzechu10g: Kto ma wpływ później na to kto zostanie awansowany? Dział HR czy dyrektor/ grupa dyrektorów? Szeregowi pracownicy nie mają absolutnie żadnego wpływu? (takiego choćby jak np własna ocena działań pracownika, którą mógłby przeanalizować ktoś z góry itd)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@fefler: doroczna ocena jest dokonywana na rozmowie zainteresowanego pracownika z jego przełożonym jest na to jakiś tam formularz czy coś i wtedy też za ustalania cele pracownika na następny rok.
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: To wiem tylko jak zdobyć znajomości z wpływowymi ludźmi jak jest się zwykłym korposzczurem z absolutnie zerowymi znajomościami z ludźmi z branży?
  • Odpowiedz
@fefler: jestem w podobnej sytuacji jak Twoja. Próbowałem zawrzeć znajomość z dyrekcją i się to udało jednak wykorzystali mnie maksymalnie i olali - jak nie jesteś kimś z rodziny lub nie masz innych powiązań to będziesz tylko robolem, pieskiem na posyłki, maszynką do dojenia. Wiem co mówię, pracuję w prawie największym korpo w Polsce (kapitał niemiecki). Ogólnie dużo by opowiadać
  • Odpowiedz