@Myszoskocznia: przed wyciskaniem soku warto zrobić test skrobiowy, aby być pewnym że jabłka mają pełną dojrzałość a zgromadzona w nich skrobia zamieniła się całkowicie w fermentowalny cukier
@Myszoskocznia: płynem lugola z apteki. Kroisz jabłko na pół i polewasz płynem. Tam gdzie zrobi się czarne jest skrobia, a tam gdzie nie zmieni koloru to cukier. Czasem od zakupu jabłek na targu do wyciskania soku czekam 2-3 tygodnie, bo w teście wychodzi że tam sama skrobia jest. Przez ten czas kilka słabszych, schorowanych jabłek może zgnić.
@Myszoskocznia: sadownicy rozróżniają dojrzałość zbiorczą i konsumpcyjną. Zbiorcze nie mogą być "zbyt dojrzałe" bo zgniją, więc lepiej we własnym zakresie dać im dojrzeć ( ͡°͜ʖ͡°)
Cydr z Jabłek - przygotowanie , tłoczenie soku , fermentacja i rozlew
@Draakul - mamy wszystko juz, prócz "tłoczarki" XD
@Myszoskocznia: płynem lugola z apteki. Kroisz jabłko na pół i polewasz płynem. Tam gdzie zrobi się czarne jest skrobia, a tam gdzie nie zmieni koloru to cukier. Czasem od zakupu jabłek na targu do wyciskania soku czekam 2-3 tygodnie, bo w teście wychodzi że tam sama skrobia jest. Przez ten czas kilka słabszych, schorowanych jabłek może zgnić.
https://doradztwosadownicze.pl/wp-content/uploads/2011/08/test_skrobiowy_tablica.png
http://www.sadnowoczesny.pl/media/uploads/skrobia.png