Wpis z mikrobloga

Hej, czy ktoś z #szwajcaria jest mi w stanie doradzić gdzie szukać sprzętu typu wiertarki etc a nawet elektroniki? Chodzi o jakiś ichniejszy olx. #pytanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@technic: Zdecydowanie Tutti.ch i tylko tutti. Czemu? Wspieraj pracodawce mirka!

Sprowadzac na handel? Popatrz jak wyglada kwestia przewozu/przesyłek i ceny tej zabawy. Szwajcaria to nie UE, wiec przy przesyłce dochodzi cło, przy własnym transporcie - tez powinienes na granicy zglosic.

Poza tym ceny - zalezy jak trafisz.. Czasem mozna za naprawde grosze cos dostac prawie nie uzywane.
  • Odpowiedz
@Orzeech: ja jadę i mam zamiar wziąć kilka fantów związanych z majsterkowaniem/mechaniką. Ogólnie myślałem żeby kupić auto i nim wrócić ale trochę lipa bo istnieje ryzyko że nie wyjdę na 0
  • Odpowiedz
@technic: No z autem to raczej sie nie oplaci - bedziesz musial zaplacic VAT + akcyze w Polsce.. Z VATem mozna na granicy w DE oplacic, wtedy placisz 19%, a nie 23% jak w polsce. Oczywiscie koszty przerejestrowania dochodza.
Tak samo z tym co kupisz - musisz zaplacic podatek i clo.. Wiec nie wiem czy to taki dobry biznes..
Owszem, mozesz mowic ze to Twoje itp, ale moga chciec dowodow,
  • Odpowiedz
@krzyzakp: myślałem żeby kupić sobie jakąś małą tokarkę na własny użytek albo coś w tym stylu. Ewentualie z racji tego że kraj bogaty to nie wiem czy mają tam coś takiego jak elektrośmieci i stamtąd przywieźć sobie kilka serwerów. Chociaż zakłądam że jak mają tak restrykcyjne przepisy co do auto to do utylizacji elektroniki też.... więc nawet gdyby na "złomie" sobie nic nie kupie. Dodatkowo pchle targi w okresie między
  • Odpowiedz
@technic: No ze szrotu raczej bedzie problem, poza tym przy cleniu kolejne problemy moga byc, bo skoro odpad, to przepisy o ochronie srodowiska itp..
Zalezy co chcesz sobie wziac.. Bardzo duzo ludzie oddaja za darmo, a majac troche zdolnosci manualnych sobie naprawisz albo uzyjesz po prostu. Przykłædowo kategoria "Ogrod i majsterkowanie": https://www.tutti.ch/de/li/zuerich/garten-handwerk/gratis - jest grill gazowy oraz przyczepa za darmo - bez papierow, ale do przerobienia ewentualnego albo dawca czesci
  • Odpowiedz
@krzyzakp: bardziej mi chodzi o elektronikę np. Dużo firm utylizuje serwery które w polsce nawet po 300-400 zł można lekką ręką sprzedać. Ale nie mam bladego pojęcia gdzie tego szukać. Dodatkowo jedyny język jaki znam to angielski
  • Odpowiedz
@technic: Po angielsku da sie dogadac, chyba ze woli po drugiej stronie nie ma, bo jezyk znaja.
Firmy raczej sie nie bawia, tylko utylizuja, musialbys podbijac do kazdej osobno i z nimi gadac.. Ale to wtedy u nich jest jako utylizacja, wiec podejrzewam ze potrzebuja dokument ze bedzie zutylizowane.. Wiec pomysl upada.
Na tutti sa jakies lapki za darmo, ale to pojedyncze sztuki..
  • Odpowiedz