Wpis z mikrobloga

Ile MIESIĘCZNIE musiałbyś zarabiać w PLN na RĘKĘ aby móc żyć komfortowo w POLSCE na zadowalającym Cię poziomie?

#zarobki
#praca
#przegryw
#wygryw
#ankieta
washington - Ile MIESIĘCZNIE musiałbyś zarabiać w PLN na RĘKĘ aby móc żyć komfortowo ...

źródło: comment_ZDBHjXNnSrJ1HXhE1GtBJ2q71vYWGVZv.jpg

Pobierz

Ile MIESIĘCZNIE musiałbyś zarabiać w PLN na RĘKĘ?

• 3000+ 4.2% (13)
  • 4000+ 5.8% (18)
  • 5000+ 18.2% (57)
  • 6000+ 11.8% (37)
  • 7000+ 9.6% (30)
  • 8000+ 6.7% (21)
  • 9000+ 2.2% (7)
  • 10000+ 16.9% (53)
  • 15000+ 6.1% (19)
  • 20000+ 18.5% (58)

Oddanych głosów: 313

• 26
@washington: Sama wypłata nic nie daje, czasami ktoś dostanie mieszkanie po rodzicach i mu sporo odpada. W innej sytuacji też są ludzie, którzy późno zaczynają zarabiać ze względu na wykształcenie. Ćwierć wieku już przebiłem, mam 13 tys. miesięcznie +- 2 i w sumie nadal szału nie ma. Kiedyś mi się wydawało, że z taką wypłata to można wszystko, ale jednak nie...
@washington: Nie no, żyję jak student, 3500-4000 miesięcznie wydaje ;d Po prostu jak przeliczę sobie, że na auto muszę 2-3 lata odkładać, żeby kupić sobie jakieś dla "bogatych" to mi słabo, nadal dojeżdżam do pracy komunikacją miejską, iphonów nie kupuje, kasa na koncie się zbiera. Ciężko to określić, wydaje mi się, że po prostu sobie wyobrażałem, że będzie mnie stać na wszystko i właściwie tak jest, tylko jak się zaczyna liczyć,
@washington: 5 tyś na spokojne życie bez strachu o jutro. 6 tyś + to już dla mnie poziom więcej niż zadowalający. Wszystko powyższe to apetyt „który urósł w ramach jedzenia”.

Cel: mieszkanie w bloku w mniej prestiżowej dzielnicy warszawy, ale też nie w największej mordowni, posiadanie autka które mogę zmienić co lat około 10, nie klasa premium, ale też nie gruz, ktory będzie skarbonką.
@washington: jak ktoś ma już własne mieszkanie bez kredytu, to 4k wystarczy aby jako tako żyć. Jeśli jednak ktoś ma kredyt, to nie ma raczej górnej granicy zarobków, bo każdy by chciał go spłacić jak najszybciej.
Ogólnie im więcej pracuje tym ciężej jest mi wydać na cokolwiek pieniądze. Nowe ajfony i samochody są fajne, ale tylko jak je kupujesz. Po roku już przestają cieszyć.
@washington: Komfortowy poziom dla każdego będzie inny i jest wiele czynników, które na to wpływają. Jeżeli miałbym mówić o naprawdę komfortowym poziomie, a przez to rozumiem dobre, nowe auto z salonu, spore i dobrze urządzone mieszkanie/dom, wakacje 3-4 razy do roku za granicą, chodzenie do restauracji 2-3 razy w tyg, możliwość kupowania sobie ciuchów bez specjalnego patrzenia na cenę, do tego odkładanie co miesiąc jakiejś przyzwoitej sumy, to uważam, że 30k/mies