Aktywne Wpisy

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Krótkie anonimowe pytanie do dojrzałych osób, proszę bez hejtu. Jakbyście zareagowali na propozycję waszej partnerki, aby otworzyć związek w jedną stronę (w jej)? Jesteśmy 6 lat razem, oboje lvl31, ale ona większy temperament i potrzeby, którym ja nie potrafię sprostać. Kocham ją i bardzo mi na niej zależy. Jestem gotów się zgodzić, ale zastanawiam się jak to może wpłynąć na nasze relacje...
#zwiazki
──────
Krótkie anonimowe pytanie do dojrzałych osób, proszę bez hejtu. Jakbyście zareagowali na propozycję waszej partnerki, aby otworzyć związek w jedną stronę (w jej)? Jesteśmy 6 lat razem, oboje lvl31, ale ona większy temperament i potrzeby, którym ja nie potrafię sprostać. Kocham ją i bardzo mi na niej zależy. Jestem gotów się zgodzić, ale zastanawiam się jak to może wpłynąć na nasze relacje...
#zwiazki
──────

VanGogh 0

1. Czy są jakieś standardy co do kolejności właściwości, np. definicja fontu nad definicją wielkości kontenera?
2. Czy warto stosować SCSS/SASS w każdym projekcie czy dopiero w bardziej rozbudowanych, większych stronach? Robiąc np. jednostronną wizytówkę warto zastosować tę technologię?
3. Czy robiąc złożony projekt (wiele podstron, setki linii kodu) wszystkie właściwości CSS umieszczam w 1 pliku czy należy to w jakiś sposób rozbijać? Czy da się utrzymać taki kod CSS czytelny? Pytanie też pod kątem SCSS/SASS, bo nie miałem zbyt wiele do czynienia z tymi technologiami.
4. Czy są jakieś standardy definiujący czy i kiedy powinienem stosować odwołania do rodziców (czy jak to się nazywa, chodzi mi o "div > p")? Czy wystarczy gdy używam tego tylko gdy potrzebne?
5. Czy praktyka z tworzeniem uniwersalnych klas jak np. "font-white" i nadawanie 1 znacznikowi wielu klas jest dobra? Kiedy warto ją stosować?
#frontend #webdev #css
- Alfabetycznie
- Losowo
- Wg długości
- Wg typu.
Osobiście stosuję tę ostatnią. Więcej o tym tutaj: https://css-tricks.com/poll-results-how-do-you-order-your-css-properties/
1. Ogólnie to nie ma, są za to architektury jak np. ITCSS w której najpierw definiuje się style dla np. html, body, potem piszesz jakieś mixiny, normalizery itp, ogólnie nie znam tego na pamięć ale warto się z tym zapoznać i na pewno przyda się w większych projektach, w miejszych nie zawracał bym sobie głowy
2. Osobiście uważam, że warto, tym bardziej że masz bundlery praktycznie z zerową konfiguracją jak
@klocus: Nie pamiętam, możliwe że regular, ale ja bardziej określałbym się juniorem. Kodu niestety nie mam, pisałem u nich w biurze, na ich sprzęcie.
1. Czytelność przede wszystkim, a później konsekwencja. Jak spisujesz klasę pod obsluge fontu to wiadomo że ustawienia fontu najlepiej w pierwszej kolejności, jak masz klase do rozmieszczenia blokow to raczej w pierwszej kolejności kwestie pozycji i wyświetlania. Jak się korzysta z biblioteki typu bootstrap, to warto wzorować się na standardach biblioteki.
2. Jak wiem, że mam tylko statycznego HTMLa, to odpuszczam sassa.
3. Na wiele, w sass/scss masz obsługę @
A, pierwszy punkt - typy! <3
Jak używasz webstorma to