Wpis z mikrobloga

Z CSS pracuję od początku swojej programistycznej kariery, jednak wiem że mam dość spore braki jak na swoje doświadczenie. Mam kilka pytań na temat standardów w tej technologii:

1. Czy są jakieś standardy co do kolejności właściwości, np. definicja fontu nad definicją wielkości kontenera?
2. Czy warto stosować SCSS/SASS w każdym projekcie czy dopiero w bardziej rozbudowanych, większych stronach? Robiąc np. jednostronną wizytówkę warto zastosować tę technologię?
3. Czy robiąc złożony projekt (wiele podstron, setki linii kodu) wszystkie właściwości CSS umieszczam w 1 pliku czy należy to w jakiś sposób rozbijać? Czy da się utrzymać taki kod CSS czytelny? Pytanie też pod kątem SCSS/SASS, bo nie miałem zbyt wiele do czynienia z tymi technologiami.
4. Czy są jakieś standardy definiujący czy i kiedy powinienem stosować odwołania do rodziców (czy jak to się nazywa, chodzi mi o "div > p")? Czy wystarczy gdy używam tego tylko gdy potrzebne?
5. Czy praktyka z tworzeniem uniwersalnych klas jak np. "font-white" i nadawanie 1 znacznikowi wielu klas jest dobra? Kiedy warto ją stosować?

#frontend #webdev #css
  • 10
@Jurix:
1. Ogólnie to nie ma, są za to architektury jak np. ITCSS w której najpierw definiuje się style dla np. html, body, potem piszesz jakieś mixiny, normalizery itp, ogólnie nie znam tego na pamięć ale warto się z tym zapoznać i na pewno przyda się w większych projektach, w miejszych nie zawracał bym sobie głowy
2. Osobiście uważam, że warto, tym bardziej że masz bundlery praktycznie z zerową konfiguracją jak
@Jurix: Ad 2) Moim zdaniem nie ma co przesadzać i mały projekt można napisać w samym CSS stosując, np. zmienne :) SASS jest fajny, ale wraz z obsługą przez przeglądarki coraz to nowych możliwości, staje się coraz bardziej zbędny, choć minie jeszcze sporo czasu nim taki się stanie. Niektóre z możliwości przyszłego CSS możesz sprawdzić korzystając z https://cssnext.github.io/
@klocus: @doee: @klocus: Na jednej rozmowie na fullstacka powiedziano mi, że z PHP radzę sobie dobrze, ale nie znam standardów i dobrych praktyk CSS i że słabo radzę sobie z tym językiem, dalej nie wiem co mieli na myśli xD. Miałem za zadanie odtworzyć szablon z psd'ka i na każdej sprawdzanej przeglądarce wyglądało 1:1, jedyne co dotychczas odkryłem że zrobiłem źle to miejscami dawałem .klasa1, .klasa 2 {} w
@Jurix: A jaki poziom miało mieć to stanowisko? Junior, regular? To jak zapisujesz CSS jest raczej kwestią indywidualną. Ważne, żeby było to czytelne. Ciężko po kilku słowach powiedzieć coś więcej o co im chodziło.
@doee: Pracuję 2,5 jako fullstack, w tym czasie w kilku firmach i CSS'a napisałem na pewno dużo więcej niż JS'a, nie wiem czy nie więcej niż php'a.
@klocus: Nie pamiętam, możliwe że regular, ale ja bardziej określałbym się juniorem. Kodu niestety nie mam, pisałem u nich w biurze, na ich sprzęcie.
@Jurix:
1. Czytelność przede wszystkim, a później konsekwencja. Jak spisujesz klasę pod obsluge fontu to wiadomo że ustawienia fontu najlepiej w pierwszej kolejności, jak masz klase do rozmieszczenia blokow to raczej w pierwszej kolejności kwestie pozycji i wyświetlania. Jak się korzysta z biblioteki typu bootstrap, to warto wzorować się na standardach biblioteki.
2. Jak wiem, że mam tylko statycznego HTMLa, to odpuszczam sassa.
3. Na wiele, w sass/scss masz obsługę @
@Jurix: Co do tego co napisałeś przed chwilą o zadaniu rekrutacyjnym i w sumie tyczy się to też czwartego punktu. Poczytaj o metodologiach takich jak rscss, bem, itp. Przypuszczam, że o to im chodziło głównie. A samo układanie kodu rozwiązuje się przeważnie narzędziami typu prettier. Pisz byle jak, prettier i tak to poprawi. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A, pierwszy punkt - typy! <3
Jak używasz webstorma to