Wpis z mikrobloga

Rozne systemy mozna osadzac po tym kto na nich najwiecej zysku, wezmy taki socjalizm i kapitalizm.
W kapitalizmie specjalista ktory poswiecil swoja mlodosc jest wyzyskiwany przez korporację, wartość dodana jego pracy jest mu odbierana przez korporację, a za pomocą agresywnego marketingu wiele ze swoich zasobów traci na sztucznie wywołane w nim potrzeby.
W socjalizmie współdecyduje o swoim miejscu pracy, nie ma szefa który go wyzyskuje oraz nie traci swoich zasobów na sztucznie wzbudzone potrzeby #pdk
.
#antykapitalizm #konfederacja #neuropis #4konserwy #antykapitalizm #polityka
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kjedne: Nie ma pracy w zajebistej firmie, bo ta nie istnieje, a on nigdy nie został specjalistą, bo wykształciły go komunistyczne szkoły zacofane technologicznie i naukowo ze względu na ideologię. Gdyby chciał tą pracę znaleźć, to jej nie znajdzie, bo nie ma prywatnych firm, które by go zatrudniły - dostanie tylko przydział do zakładu pracy, gdzie nikogo nie będzie obchodziła wydajność, a wszyscy będą pracować solidarnie na kolejny plan 5/10-letni.
  • Odpowiedz
bo nie ma prywatnych firm,

@r3pr3z3nt: a czemuż to w socjalizmie miałoby nie być prywatnych firm ? W socjalizmie nie ma spółdzielni ?

W firmie nie ma szefa, który by go docenił, ale jest aparatczyk, który będzie pilnie sprawdzał, czy ów pracownik myśli zgodnie z linią partii i nie jest
  • Odpowiedz
@Kjedne:

za pomocą agresywnego marketingu wiele ze swoich zasobów traci na sztucznie wywołane w nim potrzeby.

Pan Koneczny w temacie

Każdy z nas ma swoje wydatki zbędne. Wszyscy, ale to wszyscy, od wyrobnika do jaśnie pana, wydajemy część dochodów na rzeczy, bez których moglibyśmy się obejść; a co najciekawsze, że wszyscy robimy to procentowo jednakowo (podobno 18%). Dopiero te „zbędności” nadają życiu cechę bytu cywilizowanego na wyższym poziomie; są to
  • Odpowiedz
@Kjedne: Rada robotnicza... Spółdzielnie.... xD W konkurującym ze światem kapitalistycznym zakładzie pracy. Mędrcy syjonu - mierni, bierni ale wierni. Pomyśl trochę, co oni by głosowali i jak szybko z------i by tą firmę. Każdy człowiek dba o własną dupę, dlatego żadnego socjalizmu nie będzie dzieciaku.

Socjalizm zaczyna się od pistoletu przy głowie i nim kończy.
  • Odpowiedz
@Kjedne: > W socjalizmie współdecyduje o swoim miejscu pracy, nie ma szefa który go wyzyskuje oraz nie traci swoich zasobów na sztucznie wzbudzone potrzeby.
Kyrje elejson dawno takich bzdur nie czytałem.
  • Odpowiedz
W konkurującym ze światem kapitalistycznym zakładzie pracy. Mędrcy syjonu - mierni, bierni ale wierni. Pomyśl trochę, co oni by głosowali i jak szybko z------i by tą firmę. Każdy człowiek dba o własną dupę, dlatego żadnego socjalizmu nie będzie dzieciaku.

@r3pr3z3nt: Czyli że co, w kapitalizmie spółki nie upadają ?

Pan
  • Odpowiedz
@r3pr3z3nt: Czyli że co, w kapitalizmie spółki nie upadają ?

@Kjedne: Co? Skąd to wziąłeś - upadanie spółek w kapitalizmie jest podstawowym mechanizmem rynkowym umożliwiającym konkurowanie - słowo widzę nieznane komunistom. A w komunie państwowe spółki czy rentowne czy nie, nie upadają, tylko niewykonują planu i tyle. Wszystko kosztem społeczeństwa.
  • Odpowiedz
@r3pr3z3nt: Obejrzyj film the Take, jest na youtube, zobaczysz jak działają fabryki zarządzanie przez pracowników i jak działają zarządzane przez prywatnego właściciela.

bo wykształciły go komunistyczne szkoły zacofane technologicznie i naukowo ze względu na ideologię.

aha jeszcze jedno. Ja uczyłem się w szkole za PRLu jeszcze i jakoś mogę powiedzieć że odniosłem sukces .Także tego..
  • Odpowiedz
@r3pr3z3nt: PGRy nie były zarządzane przez pracowników tylko przez aparat władzy. To po pierwsze. Po drugie chodzi o socjalizm a nie o państwo leninowskie, w którym to państwo i partia mają władzę. Zacznijcie to odróżniać wreszcie.
  • Odpowiedz
@mikka22: Sprawdziłem SJP - jednak w założeniach ma, że zniewala, moja wina:

socjalizm

1. ideologia głosząca dążenie do zniesienia prywatnej własności środków produkcji oraz podziałów klasowych;
2. ustrój społeczny oparty na realizacji założeń
  • Odpowiedz
@r3pr3z3nt: socjalizm z łaciny znaczy societas czyli wspólnota. I o to tu chodzi. Z definicji nigdzie nie ma że zniewala.
narodowy socjalizm to sobie daruj bo to zupełne antypody, bo tu chodzi lewicową politykę a nie prawicową opartą na fantazmacie jednego narodu, jednej rasy. Tak samo realny socjalizm, czyli państwo leninowskie - w tym wątku o tym nie mówimy. Interesuje nas tylko to pierwsze.

Powiem więcej zniesienie prywatnej własności jest
  • Odpowiedz
@mikka22: Straszny masz balagan informacyjny, nie dziwie sie ze jestes socjalista... Pytasz gdzie w nazwie socjalizm ma to, ze jest dla ludzi, potem wrzucasz definicje, ze to wspolnota... Jak ty sie czujesz czytajac swoje komentarze?
Narodowy Socjalizm antypodami? Jak to? Totalny f-----m? Jest. Zaklady pracy obsadzane przez panstwowe przydzialy? Jest. Wymuszona jednomyslnosc i zabojstwo prawdziwej roznorodnosci? Jest! Do tego piszesz cos o tym, ze to prawicowa ideologia oparta na fantazmacie
  • Odpowiedz