Wpis z mikrobloga

Mirko to zbieraniana ekspertow ze wszystkich dziedzin.

Czy istnieje jakis system #inteligentnydom dla idiotow? ( )

Cos gdzie nie trzeba pisac skryptow, byc into programowanie. Gdzie mozna samemu podpinac jakies nastepne tematy bez wiedzy tajemnej. A ewentualnie awarie beda rzadkie i latwe do usuniecia.

Cena nie jest tu najwazniejsza. Bo uwazam,ze to inwestycja i bedzie stopniowo rozbudowywany.
Chce miec dobra baze ze wsparciem na nastepne lata. Takie #buyitforlife.

Zebym jak w przyszlym roku w koncu skoncza mi (w koncu ) ogrod i nawodnienie to zebym mogl sterowac tym wszystkim z jednej apki.
Na ta chwile chcialbym miec sterowanie:

- bramy garazowe i wejsciowe
- monitoring
- system alarmowy
- ogrzewanie
- oswietlenie

Dodatkowo z funkcji mysle bardziej niestandardowych rzeczy:
- kila mniejszych warunkow dla firmowych rzeczy (ifttt)
- zalezy mi na monitorownaiu zuzycia enegrii - ciepla - mam miejskie cieplo - da sie jakos zczytac dzule z
- fajnie by bylo miec wykresy temperatur - zuzycia - wody/energii

Znajomi w USA maja Nest i dziala to mega. Nie wiem tylko jak ze wsparciem u nas
OpenHAb wyglada ok , ale nie wiem czy ogarne

Jest cos na rynku u nas co by spelnialo te warunki? Moze ktos cos polecic? Popchnac mnie w jakims kierunku?
Moze ktos by sie za szekle podjal zaprojektowaina/doradztwa i moze montazu?

Takie pierwsze z brzegu pytanie natury technicznej:

Mam w domu jednorodzinnym miejskie ogrzewanie. Wymiennik ciepla ma zewnatrzna czujke i na podstawie krzywej grzewczej sam wie ile ciepla ma puscic na dom. Dziala to sporo lepiej niz bym sie spodziewal , ale wciaz chcialbym miec mozliwosc osobnej regulacji temperatury dla roznych pomieszczen i pory dnia. Jak zmusic taki termostat do dogadania sie z polskim wymiennikiem ciepla ?

#budujzwykopem #remontujzwykopem #smarthome #inteligentnydom
  • 16
@bigger:
Nie znam się, ale się wypowiem: skoro cena nie gra roli to myślę że odpowiedź brzmi: i tak nie nie.
Nie, bo wszystkie są skomplikowane.
Tsk, bo na pewno istnieją firmy które się zajmą tym a ciebie, i wszystko zrobią tak jak chcesz.
@deryt: Nie moge znalezc takich firm w mojej okolicy. Tzn. nie poswiecilem jeszcze na to calej swojej zyciowej energii , ale z ogarnietymi fachowcami tutaj jest ciezko.

Zdalnie firma niechce sie doradzac. A dordzaja na zasadzie: kup Pan ten zestaw i zoabczysz czy bedzie dobrze.

Szukam jakiegos sklepu , gdzie poswieca ktoras godzine na to,zeby wypytac ,zrobic oferte i skasowac pewnie kilkanascie tysiecy za klamoty. Ale nie ma ¯\_(ツ)_/¯
@bigger mam te same dylematy co Ty, choc chyba gorzej bo juz troche stuffu kupione (z Xiaomi Mi Home najwiecej bo Gateway, czujniki temp i kontaktrony, ale tez cos z Tuya, Sonoff (gniazdka) no i Malinka) i wlasnie dumam jak to wszystko spiac :) a i kamerki z Xiaomi / Yi ktore mozna zlamac i wypuscic RTSP...
@speedo doradzisz w ktory smart system pojsc na poczatek?
@adikadik: Wedluh mnie najlepszy jest Home Assistant, Prosty w obsludze, duzo roznych integracji, top10 najszybciej rozwijajacych si eprojektow na github. No i jest malo zasobozerny np w porownaniu do OpenHub. Wszystko to o czym piszesz ze masz mozna spokojnie spiac w Home Assistant. Na oficjalnym forum jest mnustwo przykladow, duzo ludzi tez udostepnia swoje konfiguracje ( ja tez zaczlaem na github, ale dodaje tam rzeczy sukcesywnie)
@adikadik:

ktory smart system pojsc na poczatek?

a ja od siebie polecę ioBroker, bo jak home assistant jest prosty to ioBroker jest banalnie prosty, praktycznie całą konfigurację robi się z poziomu przeglądarki, rzadko trzeba zaglądać do konsoli + ma jeszcze jedną zaletę w postaci adaptera (modułu) pozwalającego na zbudowanie dowolnie wyglądającej wizualizacji (na zasadzie drag and drop)