Wpis z mikrobloga

  • 28
Potrzebujemy :

- 1 kg żeberek wieprzowych

Składniki na marynatę:

- 3 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka ząbków czosnku
- sos sojowy (jeśli nie przepadacie za jego smakiem można zamienić na sól)
- pieprz, papryka słodka, chili, majeranek.

Składniki na glazurę :

- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka majonezu

Wykonanie :

Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy
  • Odpowiedz
@Glacial żeberka rozkładam na tyle blach by każdy kawałek był na wierzchu. Przez większość pieczenia żeberka są przykryte i tylko w końcowym etapie bejcowanie już pieką się bez przykrycia. Tutaj przełożyłem je na jedna blachę przed wydaniem
  • Odpowiedz
@Tryggvason: Na statku to się wszystko zeżre :D Jest grupa na fb jedzenie w pzm czy coś takiego, zobacz co tam wyprawiaja kowale. Oni o takich żeberkach to mogą pomarzyć :D na szczęście u mojego byłego armatora było podobnie jak u cb na zdjęciu a w pzm nigdy nie byłem :D wyglada smakowicie, #!$%@? aż by nic nie zostało, pozdro hehe
  • Odpowiedz