Wpis z mikrobloga

Cześć,
Przeglądałem podobne tematy i inne fora, ale chciałbym zapytać konkretniej - macie 100g Citry do wrzucenia na cichą, jak podchodzicie do tego tematu, żeby już nie oddała goryczki a jedynie jak najwięcej aromatu? Wrzucać w temperaturze fermentacji, a może w niższej, a może w ogóle na cold crush?? I na ile dni?
#piwowarstwo
  • 6
  • Odpowiedz
@Zayonc: 3-4 dni, "na cichą" po zakończeniu fermentacji, potem 2-3 dni cold crash, tak blisko zera jak się da. 30 g dla lekkiej apa, ile wlezie dle imperial ipa. Goryczki (prawie)nie da, da dużo aromatu. Zmieszaj z czymś jeszcze dla lepszego efektu
  • Odpowiedz
@Zayonc: Ja mniej więcej wrzucam 1/3 chmielu na hopstand (warzę w Klarsteinie, chłodzę brzeczkę poniżej 80*C, włączam kocioł i przez 30 minut sterownik utrzymuje temperaturę) jak mi się chce to czasem mieszam nałożoną na wkrętarkę łygą i robię wir. Pozostałe 2/3 na cichą. Najczęściej 2dni w temp >20*C później 2 dni cold crush. Czasem nawet dawka chmielu na aromat może dać bardzo nieprzyjemne palenie/goryczkę w gardle jeśli źle odfiltrujesz piwo.
  • Odpowiedz
@Nemrod: bądź niedokładnie odfiltruje - zawiesina od granulatu choćbyśmy krótko trzymali chmiel w piwie, też jest źródłem goryczki
@Zayonc: podobnie jak wyżej, 2 dni chmielenia w temperaturze fermentacji i 2-3 dniowy CC
  • Odpowiedz