Wpis z mikrobloga

#yerba
#!$%@? no znow mam wrazenie, ze yerbe spalilem, daje ten termometr do czajnika pokazywal <80c no to zalałem a mam wrażenie, że jest spalona (albo taki jej smak)
co mam #!$%@? 60c wlewać? i skoro jest już spalowna to mogę ją zalać jeszcze raz, czy nową sypać?
  • 14
@yellowshadow: Miras, spójrz na opakowanie swojego mate i sprawdź jaka jest rekomendowana temperatura parzenia. Ostokrzew zarówno jeśli chodzi o jego pozyskanie (region) jak i zastosowane dodatki potrafi przyjąć inne właściwości.

W większości przypadków będzie to temp między 70 a 75stC, bo im wyższa tym napar staje się bardziej gorzki. Powstaje jeszcze pytanie z jakiego naczynia korzystasz, jakie mate nasypałeś (suszone dymem potrafi walić spalenizną) ( ͡° ͜ʖ ͡°
@yellowshadow: Kiedyś miałem matero z palo santo i niektóre odmiany były bardziej cierpkie właśnie przez drewno. Możesz spokojnie spróbować z temp nawet 70stC, bo mate z natury jest gorzkie i trzeba trochę eksperymentować zanim znajdzie się tę odpowiednią temperaturę i aromat.