Wpis z mikrobloga

#auto #samochody #volvo #volvofanclub #carboners

Mirki, nietypowe pytanie. Czy to normalne, że przy naciskaniu pedału hamulca słychać czasem delikatne skrzypienie? Nie chodzi o klocki czy o jakiś problem z tarczami, ewidentnie skrzypi (odgłos jakby naciskanej sprężyny) sam pedał. Wziąłem w leasing nowe Volvo XC40. A może pedał się wyrabia? Jakieś rady? Przejmować się tym? ( ʖ̯)
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elDaszko: @freshrap: wada modelowa to nie coś "normalnego" czego nie należy naprawić. Jeszcze rozumiem w 15 letnim aucie, ale nie w takim na gwarancji. Trochę siara jak z kimś jedziesz nowym autem, hamujesz i ci skrzypi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Atreyu: Ale to jest delikatne skrzypienie, tak jakby ktoś ściskał sprężynę, dzwoniłem do Volvo i twierdzą, że to normalne w nowym aucie ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
u mnie mija. :)

@elDaszko: mówisz że auto z 2018, czyli rok, lub prawie 2 lata jeździłeś ze skrzypiącym hamulcem (nowym, na gwarancji) i teraz cieszysz się że samo mija?

No to bardzo prawidłowe podejście do mechaniki pojazdowej
  • Odpowiedz
@Atreyu: Nie, rozmawiałem z mechanikami, którzy się na tym znają. Szkolą też ludzi z Volvo. 3 osoby stwierdziły, że temat jest:
1) znany
2) masowy
3) nieszkodliwy

no i mój punkt 4) ja to słyszę tylko, jak wjeżdżam do pustego garażu podziemnego. :)
  • Odpowiedz
@elDaszko: z innej beczki, miałeś może taką sytuację, że nagle drastycznie obniżyła się jakość dźwięku radia, przy naciśnięciu na ekran a nawet kierunkowskazów? Dosłownie wszystkiego! Wszystkie dźwięki szumiały, stały się matowe i słabej jakości - bez powodu ¯\_(ツ)_/¯ uruchomiłem silnik po pół godzinie i wszystko wróciło do normy, kompletnie nie wiem co było tego przyczyną...
  • Odpowiedz