Wpis z mikrobloga

jak zabezpieczyć #elektryka #dom przed #ukraina sąsiad na klatce, bo korzystając z tzw. postsowieckiego sposobu rozmówania mają w głebokiej pogardzie wszelkie zasady #ue po prostu sobie suszy pranie niedość że w pokoju to jeszcze piecykiem elektrycznym na 2000 wat (jak jest ciepło na dworze)???

wczoraj włanczam do pracy szliferkę kontową i siada cała siec a ma z 1000 wat?

dać bezpiecznik na 6 amper z 16 amper? na dwa pokoje starczy?

nie mówiąc o grzybie itd

#elektronika #pytaniedoeksperta #pytanie #kiciochpyta #prad
nutka-instrumentalnews - jak zabezpieczyć #elektryka #dom przed #ukraina sąsiad na kl...

źródło: comment_RK0VjNmRljmXWp3eLnliBlMK8QEnX2AS.jpg

Pobierz
  • 11
@Kujawy: @100mph: @krzychol66: oni płacą i jest podlicznik ale jest główny taki licznik na zewnątrz i są tam taryfy a jak wiecie liczniki rejestrują takie elektryczne cyrki

np. max zużycie.. ostatnio mieli chyba z 8 kw !!!

przez ich głupotę podniosą/zmienią taryfę gorzej dla wszystkich

skrzynek jest kilka mam dostęp do tej ich.. na szęście oni tego nie mają..
@100mph: czyli 6 amper, bo mniejszych nie ma chyba? wystarczy na dwa pokoje, mają tam chyba tv, pralkę taką małą i coś jeszcze..

mogę jeszcze podmienić im farelką na taką z wyłacznikiem bezprzewodowym :-) albo dać miernik energii z temp. i wilgotnością i nękać sk..nów

jak jeb.ie bezpiecznik powiem że drugiego nie ma a sklep otwierają jutro o 7 godzinie :-)

albo najlepiej w sobotę to do poniedziałku bedą siedzieć przy
np. max zużycie.. ostatnio mieli chyba z 8 kw !!!

@nutka-instrumentalnews: No i czemu Cię to boli?
Że ktoś z Ukrainy przyjechał to już #!$%@?ć trzeba?

Jak masz 3 fazowe podejście, to moc umowną pewnie masz ok. 15 kW. Czyli jest ledwo przepołowiona.
Co Ci szkodzi, że farelką suszą? Nie każdy ma pralkosuszarkę, a niektórzy chcą szybko mieć suche gacie bo potrzebują coś na dupsko założyć...
@krzychol66: tak ale rozwalają siec na całej klatce.. wczora próbowałem ciąć coś diaksem to mało nie siadła cała instalacja..

po drugie ich farelki są bez zadnych zabezpieczen takie najtansze jakie mogą być jakas tandeta z biedro, nie ma nawet zabezpieczenia przed przewróceniem!!!

juz im sam chciałem dać swoją co ma 700/1500 wat taka droższa ze wszystkim jak trzeba..

ale jak patrze co to za jedni..

cała siec w budynku ma max