Aktywne Wpisy
![Itslilianka](https://wykop.pl/cdn/c0834752/1060e06d466353d6cab4d161fa89b29edb0477489892df94112b0e2d757d071d,q60.jpg)
Itslilianka +17
Jadę oglądać moje wymarzone auto z czasów dzieciństwa. (。◕‿‿◕。) Na co zwracać uwagę? Nie mogę się doczekać aż usiądę za kółkiem #motoryzacja
![Itslilianka - Jadę oglądać moje wymarzone auto z czasów dzieciństwa. (。◕‿‿◕。) Na co z...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/9e10470d26098ddd830323c34075d2227f2c0a4349a4ba2e5e3a4ba32147ae1f,w150.jpg)
źródło: temp_file5932323632188420765
Pobierz
DrCieplak +510
"Mąż zarabia 20 tys a ja 4 tys, dwa lata temu KUPILIŚMY dom". #p0lka
Zapewne każdy zna bałkańskie Ajvar, od kilku lat nabrał popularności zwłaszcza jako dodatek do grilla. Adjika też jest paprykowym sosem, ale z Gruzji i moim zdaniem jest lepsza w smaku oraz prostsza w przygotowaniu.
Zrobienie Adjiki musimy zacząć od przygotowania gruzińskiej mieszanki przypraw: Khmeli-Suneli. Jest to popularny miks, który z powodzeniem można dodawać do mięs mielonych, gulaszy czy sosów i nadać im w ten sposób gruzińskiego charakteru.
Moje proporcje:
2 ł majeranek
2 ł cząber
2 ł koperek
2 ł mięty
2 ł pietruszki
2 ł kolendry
1 ł kozieradka
2 ł płatków nagietka
1 ł pieprzu
Pierwszym opcjonalnym krokiem jest uprażenie na patelni twardych przypraw: kozieradki, kolendry i pieprzu. Następnie przekładam je do młynka, mielę na proszek, dodaję pozostałe przyprawy oraz zioła i mielę jeszcze przez chwilę, żeby wszystko wymieszać.
Następnie będą nam potrzebne:
Papryka (~350 g)
Orzechy włoskie (50 g)
Sól (10 g)
Khmeli-Suneli (2 łyżeczki, ~3 g)
Istotne jaką paprykę wybierzemy, ponieważ to ona stanowi podstawę naszego sosu. Odradzam używanie w tym przypadku najzwyklejszych dzwonkowych papryk, są fajne do pochrupania, w sałatce albo w leczo ale smaku mają niewiele. Łatwo znaleźć paprykę Romero, albo Ramirez z których najczęściej robię Adjikę. Akurat tym razem miałem dostęp do papryk Poblano które dają zajebisty efekt. Jako bazę używam słodkich papryk, i jeżeli ktoś nie lubi ostrych sosów to na tym może się zatrzymać. Do moejej Adjiki dodałem jeszcze dwie małe papryczki Lemon-Drop, ale co macie ostrego pod ręką dobrze się sprawdzi jako dodatek.
Papryki rozcinamy, pozbywamy się nasion oraz membran ze środka, i mielimy w maszynce do mielenia* mięsa razem z orzechami włoskimi (które opcjonalnie można wcześniej uprażyć). Zmieloną masę przekładamy do ściereczki i odciskamy tyle wody i zdołamy. Wodę z papryki przelewamy do patelni albo małego rondla i grzejemy na mocnym gazie aż nam odparuje jakieś 2/3 do 4/5 wody (na koniec można dodać trochę oliwy albo masła dla poprawienia makro). Mieszamy wszystkie składniki razem i mamy Adjikę.
*alternatywnie można użyć blendera.
Nie wiem ile taka Adjika może wytrzymać w lodówce, bo zawsze u mnie szybko znika. Nie zamierzam jej wekować, bo cały jej urok jest w tym że papryki są surowe co daje specyficzny, dobry smak - wyraźnie różniący się od gotowanego sosu (jak wspomniany Ajvar).
Jeżeli ktoś bardzo chciałby zrobić zapas na zimę to proponowałbym zakisić papryki z przyprawami i solą, nie dodając wcześniej orzechów.
~Makro całego słoiczka: 560 kcal | 15,2B | 31,9W | 44,1T
#gotujzwykopem #mirkoprzepisy #lowcarb #keto
źródło: comment_ou2sYoYsjztSvMR42QY91GfGaR3ookGY.jpg
Pobierz