Aktywne Wpisy
![zielonzielon](https://wykop.pl/cdn/c3397992/zielonzielon_ICodSNh2Tv,q60.jpg)
zielonzielon +368
#sejm
"jeśli ktoś jest przeciwnikiem aborcji to niech jej sobie nie robi".
No i dziękuję, dobranoc. To powinno wyczerpać temat. Nie wiem czemu niektórzy tego nie rozumieją.
"jeśli ktoś jest przeciwnikiem aborcji to niech jej sobie nie robi".
No i dziękuję, dobranoc. To powinno wyczerpać temat. Nie wiem czemu niektórzy tego nie rozumieją.
![gonzo91](https://wykop.pl/cdn/c3397992/gonzo91_ovfzsBxvpT,q60.jpg)
gonzo91 +561
To o nas xD #nieruchomosci #gielda
![gonzo91 - To o nas xD #nieruchomosci #gielda](https://wykop.pl/cdn/c3201142/2245c83b4cb63c7227a8df517201fb0b12d7743c176788ae3cd234cd4fcd9b01,w150.jpg?author=gonzo91&auth=2defb95625e68da988006d7091b2f860)
źródło: temp_file4538893561957579763
Pobierz
Dzisiaj zupa, która od kilku lat króluje na wszystkich blogach kulinarnych - krem z dyni.
IMO w najlepszym wydaniu - aksamitna konsystencja, niezbyt słodka, lekko pikantna i aromatyczna.
Krem z dyni z pastą curry i mleczkiem kokosowym
1000g dyni (waga po usunięciu gniazd nasiennych, ja używam hokkaido - nie trzeba jej obierać)
100g masła klarowanego
1 łyżka pasty curry (zacznijcie od mniejszej ilości i dodajcie stopniowo)
2 ząbki czosnku
Kawałek imbiru, objętościowo jak czosnek
400ml mleczka kokosowego (z puszki)
Sól, pieprz
500ml wody/bulionu
Opcjonalnie do podania: grzanki ( z chleba niskowęglowodanowego), kolendra, chili, śmietanka
Na maśle klarowanym podsmażyć czosnek, imbir i pastę curry.
Dodać dynię, przyprawić solą i pieprzem i przesmażyć przez kilka minut.
Zalać gorącą wodą/bulionem i gotować do miękkości dyni około 15 minut na średnim ogniu.
Dodać mleczko kokosowe i całość zblendować.
Ewentualnie doprawić.
Podawać z wybranymi dodatkami.
Makro całości: 2068kcal 22B 176T 88W
Porcja [1/6]: 345kcal 4B 29T 15W
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego wieczoru (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
źródło: comment_4kpHHoueUGt8rUGcYROQdJAkrtljTxiT.jpg
Pobierz@Jambolada ja zazwyczaj też ale IMO na bulionie trzeba robić lżejsze zupy. Dynia - mleczko - pasta curry to mocne trio i nie czuć smakowych niuansów :)
@sledzpobialostocku wlewasz gorący i zakręcasz :) dla dłuższego przechowywania można poddać tyndalizacji czyli gotujesz 3x w odstępach 24h 60-40-30 minut
W związku z powyższym dla mnie takie pasteryzowanie bulionu to