Wpis z mikrobloga

Hej, mirki, kopniecie? Trochę głosów brakuje, a czasu niewiele. Wydaje mi się, że można spróbować kilka osób uświadomić, jak bardzo złożony to jest proces. :)

znalezisko: https://www.wykop.pl/link/5165377/jak-powstaja-leki

#medycyna #nauka #technologia #zdrowie #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #mikroreklama
s.....a - Hej, mirki, kopniecie? Trochę głosów brakuje, a czasu niewiele. Wydaje mi s...

źródło: comment_deTMLjNTppCTt2v4niL79t91UDGUUVaZ.jpg

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sejsmita: bzdura niezła.
Generalnie r&d nie widzi tych pieniędzy, to tylko dobra księgowość pozwalająca obniżać opodatkowanie do prawie zera.
No i niezła wymówka odnośnie ceny leków. Hurr durr tyle wydajemy!
To jak automotive i ich miliardowe koszta związane z opracowaniem coraz to lepszych podwozi. A seba wrzuci do golfa, własnej roboty rozpórkę ze stali wartą 50 zł i auto 1 kg cięższe i o 30% sztywniejsze.
  • Odpowiedz
@sejsmita: Mireczku, ale jeden drobny błąd - fazę IV klepie się już po autoryzacji rynkowej. Więc tę linię czasu można było przeciąć pionowo i kafelek fazy IV wrzucić na koniec.

Edit: ah, okej! Czytane było, wiem już że to nie Twoja grafika, sorreczka!
  • Odpowiedz
Proces suplementu diety:
Zetnij g---o-roślinkę>zmiel>wbij w kapsułkę>z-------l reklamę w TV tak, aby w-------a wszystko i wszystkich i była wszędzie, a w niej c--j w białym kitlu niech nakłamie, że to działa>PROFIT!
  • Odpowiedz
Czyli za około 10-12 lat będzie na rynku wysyp leków na raka które teraz co tydzień pojawiają się w wykobingo. Może konkurencja będzie tak duża, że będą dodawać do czipsów, kto wie ;)
  • Odpowiedz
Już niedługo. Za chwilę to SI będzie projektować leki, i nie latami, ale w kilka tygodni/dni. O ile początkowo zostanie jeszcze faza testów, to później i testy będą symulowane. I koncerny farmaceutyczne, które wyciskają z chorych ostatni grosz, projektując mega-drogie leki, lub nie projektując leków w ogóle, bo bardziej opłaca się łagodzić objawy niż leczyć, pójdą z torbami. I niech "zdychają", tak samo jak one same "pozwalają" umierać, tym co ich nie
  • Odpowiedz
@rumkowski: Twój komentarz powinien mieć więcej plusów niż ten wpis. Ja ostatnio zauważyłem jeszcze gorszą tendencję, chyba jest jakaś specjalna komórka farmaceutyczna która wycofuje z aptek zbyt skuteczne leki. Miałem tak już 5 razy i lek ten ani razu nie dało się zastąpić podobnym, to chyba już nie jest przypadek.
  • Odpowiedz
1. obżarstwo

2. chlanie

3. p-------y

4. brak ruchu

Najśmieszniejsze jest to, że przyczyny są znane od lat

@alexandra28: Jak to dobrze, że przed ogarnięciem powszechnego dostępu do medycyny, leków, antybiotyków i innych udogodnień, ludzie żyli krócej i nie mieli czasu na te wszystkie rzeczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz