Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
mirko_anonim +3
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam pytanie z bardzo mocnym podtekstem etycznym. Jeśli ktoś nie wierzy w prawdziwość, może po prostu potraktować to jako sytuację hipotetyczną. Mieszkam i pracuję w małym miasteczku (30 tys.). Jestem logistykiem w największym tu januszexie. Praca ma dużo minusów, ale w miarę płacą, no i mam tu własne 3-pokojowe mieszkanie po rodzicach. W biurze pokój dzielę z facetem lvl 29, który jest tzw. specjalistą ds. komunikacji i PR.
Mam pytanie z bardzo mocnym podtekstem etycznym. Jeśli ktoś nie wierzy w prawdziwość, może po prostu potraktować to jako sytuację hipotetyczną. Mieszkam i pracuję w małym miasteczku (30 tys.). Jestem logistykiem w największym tu januszexie. Praca ma dużo minusów, ale w miarę płacą, no i mam tu własne 3-pokojowe mieszkanie po rodzicach. W biurze pokój dzielę z facetem lvl 29, który jest tzw. specjalistą ds. komunikacji i PR.
#jtd #fiat #motoryzacja #samochody #diesel #kiciochpyta
Padał osprzęt czy sam silnik?
Konkretnie silnik jaki w tych autach występuje tutaj (Holandia) to 1.3 JTD (ii generacja- ma inne wtryskiwacze). Skrzynia 5 biegów, 84 konie, dpf i system start&stop.
-sprzęgło 80-100tys km
-łańcuch 100-150tys km
-turbo 150-250tys km
-panewki ponoć często przed 300 tys km (takich juz u nas nie było, więc znam z opowieści)
wtryski i reszta raczej nie sprawialy klopotow. Nie pamietam ktora to generacja, pamietam tylko ze to byly te 75koni
Ktoś nie umiał jeździć, mnie padło łożysko przy 220kkm ( ͡° ͜ʖ ͡°). Pewnie dlatego, że auto muł bez zrywu to i sprzęgło się paliło na starcie próbując podbić obroty
Do 200kkm wytrzymuje jak się olej zmienia co 10-15kkm. Wymieniłem prewencyjnie
Tak
@ScaRRyMaN: serwis aso, nie pamietam jakie byly interwaly, pewnie co 30tys km. Op kupuje, używkę za 3k eur, więc niema co liczyć, że dostanie egzemplarz wychuchany.
@sroka22: Firmowy doblo 2011, 280kkm:
- 150kkm - wymiana rozrządu - profilaktycznie
- 210kkm - problemy z sprzęgłem, szarpało - wymieniony komplet
- 250kkm - przytkany dpf
Poza tym nic, olej wymieniany co 10kkm, gdy był nowy podczas docierania oczywiście częściej.