Mireczki przeszedłem kurs #ccna za co dostałem papiery o ukończeniu takiego kursu. Dzięki temu udało mi się znaleźć dobrze płatną prace w międzynarodowym korpo. Teraz sie zastanawiam czy warto podchodzić do certyfikacji. Masa nauki tam jest porzebna, u mnie z czasem krucho. Mam 3 msc na wykorzystanie zniżki 58%. Ma sens podchodzić do tych egzaminów certyfikujących czy olać temat? Są one ważne tylko na 3 lata z tego co wiem a nie mam zamiaru cyklicznie bulić, żeby je odnawiać.
Przecież CCNA to liczenie masek i trochę podstawowej wiedzy. Ma sens, potem zaczniesz sobie ścieżkę CCNP (jak siedzisz w sieciach). Odmawiać nie musisz, każdy kolejny egzamin np. do ścieżki CCNP odnawia automatycznie CCNA
@LubieSzaszylkiZLublina: i w 90 % wkuwanie na pamięć jest częścią uczenia się praktycznej wiedzy. Co ci po praktyce jak nie wiesz co robisz? Jedno z drugim się łączy.
@polski_kormoran: Moim zdaniem sprobuj zdac egzamin, nawet jak nie odnowisz go pozniej, to inaczej wyglada certyfikat, niz sam kurs. Dla wiekszosci rekruterow i tak nie ma znaczenia, czy cert masz aktualny - sam fakt tego, ze "kiedys" podszedles do egzaminu i go zdales jest zazwyczaj wystarczajacy
@polski_kormoran: Tylko zwróć uwagę, w lutym zmienia się tryb oraz dostępny certyfikaty od CCNA i wyzej, jeśli nie zdasz musisz zdawać na nowych zasadach po terminie w lutym.
@LubieSzaszylkiZLublina: Taaa a później idziesz na pierwszą lepszą rozmowę i Cię brutalnie weryfikują pierwszym prostym pytaniem bo masz certyfikat a w rzeczywistości c---a umiesz.
: i w 90 % wkuwanie na pamięć jest częścią uczenia się praktycznej wiedzy. Co ci po praktyce jak nie wiesz co robisz? Jedno z drugim się łączy.
@fudzi: nie do końca, wkuwanie na pamięć bez praktyki jest kulawe, za to praktyka (taka rozsądna praktyka) równolegle poniekąd "naturalnie" przyswaja teorię. Certy w IT są tylko do tego pierwszego.
Taaa a później idziesz na pierwszą lepszą rozmowę i Cię brutalnie weryfikują pierwszym
@LubieSzaszylkiZLublina: Wszystko się zgadza co napisałeś. Rekruter o tym wiem że certy to nie wszystko. Pytanie czy OP i kandydat o tym wie ( ͡°͜ʖ͡°)ノ⌐■-■?
@LubieSzaszylkiZLublina: Jeżeli osoba nabierze tylko wiedzy z praktyki to możliwe że nie do końca będzie rozumiała protokoły i dlaczego to działa tak a nie inaczej. Dodatkowo nabierze złych nawyków. Dla mnie Twój argument jest upośledzony bo nauka pamięciowa i zrozumienie jak to działa są potrzebne w każdej kwestii nauki. A zdawanie z dumpów nie ma sensu. To oszukiwanie siebie i niszczenie wartości certyfikatu.
"Rekruter o tym wiem że certy to nie wszystko. Pytanieczy OP i kandydat o tym wie ( ͡°͜ʖ͡°)ノ⌐■-■?"
Tak jak pisalem. Dostalem sie do duzego korpo do dzialu IT networks. Na rozmowie weryfikowali mnie z wiedzy bo ukonczylem kurs CCNA. Dodam, ze przed kursem bylem zielony w temacie wiec
@polski_kormoran: Jeżeli chcesz brnąć w sieci to według mnie warto bo otworzy Ci to drogę do dalszej certyfikacji. Jak wiedzę masz to zdasz bez problemu.
#pytanie #informatyka #siecikomputerowe #cisco
Ma sens, potem zaczniesz sobie ścieżkę CCNP (jak siedzisz w sieciach). Odmawiać nie musisz, każdy kolejny egzamin np. do ścieżki CCNP odnawia automatycznie CCNA
@LubieSzaszylkiZLublina: @luukasek: co to są te dumpy?
@fudzi: nie do końca, wkuwanie na pamięć bez praktyki jest kulawe, za to praktyka (taka rozsądna praktyka) równolegle poniekąd "naturalnie" przyswaja teorię. Certy w IT są tylko do tego pierwszego.
Ktoś może umieć prowadzić ale nie mieć
@LubieSzaszylkiZLujblina
"Rekruter o tym wiem że certy to nie wszystko. Pytanieczy OP i kandydat o tym wie ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■?"
Tak jak pisalem. Dostalem sie do duzego korpo do dzialu IT networks. Na rozmowie weryfikowali mnie z wiedzy bo ukonczylem kurs CCNA. Dodam, ze przed kursem bylem zielony w temacie wiec