W jaki segment #it opłaca się jeszcze uderzyć poza #programowanie i #testowanie? Przez to, że teraz nawet pani Grażynka z kiosku robi bootcampa w ogóle odechciewa się n---------ć na juniora w tych kategoriach. Mam trochę korpo doświadczenia w #sap (user), może sieci? Tylko bez pitolenia o pasji i życiowej misji commitowania w gicie, takie p---------e może wciskać #programista15k po SDA xD
@pumpkinguy: Nie zgodzę się z przedmówcami co do bezpieczeństwa/security. To jest bardzo przekrojowa działka, jest fchuj materiału do ogarnięcia i to naprawdę trzeba lubić i dłubać. Inaczej pozostaje nudna robota audytora. A na koniec i tak czeka cię niewdzięczne przyjęcie, bo k---a opóźniasz deploy albo się p------------z i pokazujesz jaki jesteś kozak.
@przepelnieniebuforu: A ja się nie zgodzę z Tobą. Piszesz tak jakby do pracy w cybersec wymagane było bycie uber hackerem. A to nie prawda. Cybersec to nie tylko audyty, hackowanie i opóźnianie wdrożeń :)
Możesz być konsultantem w SOCu (Security Operation Center) i Twoja robota to głównie reagowanie na incydenty i zgłoszenia.
Możesz być konsultantem w dziedzinie IAM (Identity and Access
@markaron: Masz prawo się nie zgadzać, a ja mam prawo mieć to gdzieś ( ͡º͜ʖ͡º). SOCe i IAMy to są miejsca, których nie odwiedzam, bo więcej tam bycia konsultantem niż security. Dzięki, że porozwijałeś skróty. Komuś się pewnie nie będzie chciało guglować. Pisałem głównie o swojej działce czyli pentesty/research.
@przepelnieniebuforu: Celem komentarza było pokazanie, że nie trzeba być hackerem by pracować w cybersec jak to wynikało z Twojej odpowiedzi do OPa bo cybersec to nie tylko pentesty. Tyle.
@Boska_Klaudia: zgodzę się, ale na zasadzie mniej pracy i mniej specjalistów, szanse na dostanie się z pojedyńczej oferty są podobne, a temat generalnie trudniejszy niż webdev więc brak konkurencji ze strony bootcampowców, zgodzę się, że w Polsce rynek mały bo trudniej outsource'ować, ale już w Niemczech/Anglii bardzo spoko
Mam trochę korpo doświadczenia w #sap (user), może sieci?
Tylko bez pitolenia o pasji i życiowej misji commitowania w gicie, takie p---------e może wciskać #programista15k po SDA xD
DB
Sysadmin
Network
Daj sobie spokój z programowaniem i tak większość pracy to utrzymanie
@Lychguard: W ogóle mnie to nie kręci, żeby komercyjnie w to iść. Bardziej mnie ciągnie w kierunku czegoś na styku biznesu i dłubania w procesach.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Możesz być konsultantem w SOCu (Security Operation Center) i Twoja robota to głównie reagowanie na incydenty i zgłoszenia.
Możesz być konsultantem w dziedzinie IAM (Identity and Access
Pisałem głównie o swojej działce czyli pentesty/research.
I nie sugerowałem, że to jedyna droga w cybersec. to już Twoja interpretacja. I na tym pozostańmy.