Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
serio wierzycie, że jakaś inna partia jest w stanie trwale uleczyć służbę zdrowia?
to nie heheszki, tylko tak się zastanawiam, czy można oczekiwać czegokolwiek innego niż podwyższenie składki, ale bez gwarancji, że to cokolwiek zmieni (w prawdziwym życiu, bo w TVP to służba zdrowia ma się świetnie nawet teraz).
proszę o poważne opinie.

#debata #wybory #polityka
  • 11
  • 0
@jamerokudasaj: nie za bardzo, bo on jest za likwidacją. Fakt, że do dentysty chodzę prywatnie, ale nie wierzę, że na wolnym rynku stać by mnie było na składkę, która dałaby mi chociaż złudzenie, że zrobią mi operację jeśli będzie trzeba
@jamerokudasaj: ,,W tym celu zdecydowano się wprowadzić system obowiązkowych kont, na których obywatele muszą odkładać pieniądze na wydatki związane z opieką medyczną. To tzw. Medisave.

Pieniądze zgromadzone na koncie medycznym są oprocentowane (jest ono uzależnione od rentowności papierów wartościowych emitowanych przez Singapur)

Nie jest jednak łatwo wyczerpać wszystkie środki z Medisave i limit z MediShield, ponieważ ceny usług medycznych są dotowane i to dotowane w taki sposób, by więcej płacili bogatsi
  • 2
@jamerokudasaj: kilka razy w życiu musiałem skorzystać z ubezpieczenia. AC, zalanie mieszkania, utrata ubezpieczonego bagażu itp - i za każdym razem zostałam tak wyruchany przez ubezpieczycieli, jak nigdy przedtem ani potem. zaniżanie kwoty zwrotu, wartości mienia, opóźnianie wypłat, szukanie pretekstu, żeby nie wypłacić odszkodowania - mam więc pewne podstawy, żeby uważać, że im poważniej byłbym chory, tym bardziej kreatywny byłby ubezpieczyciel.