Wpis z mikrobloga

Wymieniam w kotle węglowym rurę od kotła do ściany z kominem na nową bo stara skorodowała i wypadły dziury. Teraz zastanawiam się czy zastosować w ścianie rozetę tak aby rura gładko wchodziła do ściany i ten element był dobrze obrobiony czy nie wkładać rozety i po prostu rurę zakleić w ścianie zaprawą szamotową.

Coś w stylu jak na zdjęciu tyle że w środku domu.

#dom #budownictwo #budowadomu #komin #remontujzwykopem
bi-tek - Wymieniam w kotle węglowym rurę od kotła do ściany z kominem na nową bo star...

źródło: comment_9rLLBTmuycsYpLhGI1a3KBpyOKRdxu4D.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@raceman: Jest zastosowana rura 160mm stalowa fabrycznie także o to się nie martw, chodziło mi po prostu o efekt finalny jak to ma mniej więcej wyglądać i estetycznie + brak pęknieć itp.

@ur8an: Mam silikony do 1500 stopni i tym chciałem to dodatkowo uszczelnić ale wkurza mnie że stary sposób montażu (jakiś klej / cement) i obrobiona rura dookoła i to popękało i chyba nie było to za
  • Odpowiedz
@bi-tek:
Próbowałem w zeszłym roku u siebie robić dwukrotnie na silikonie "do kominków" do 1200*C.
Za każdym razem pękało.
Czerwony silikon dał rade, uszczelnił i pozwala rurze pracować.
  • Odpowiedz
@ur8an: Dasz linka do takiego "czerwonego silikonu" w kotle też mam taki zastosowany(np koło paleniska itp) i właśnie zastnaawiałem się co to jest dokładnie.
  • Odpowiedz
@dzazzio: Sznur gdzieś mam. Ogólnie teraz rura może wchodzi z 50% w ściane (połowa grubości cegły) i firma co to monotwała trochę na o-------l to zrobiła, teraz to chciałem przy okazji porządnie zamontować i jeszcze komin poprawić przy okazji bo mam wylot boczny a nie pionowy z komina dymnego.
  • Odpowiedz