Wpis z mikrobloga

#budownictwo #remontujzwykopem

Od niedawna zaobserwowałem na dolnych uszczelkach wszystkich okien w mieszkaniu dużą ilość wody, która przeradza się w pleśń. Okna plastikowe 10+ lat. Co mogę z tym zrobić? Jak temu zapobiegać?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@murarz13: remont miałem 2 lata temu, a mieszkam od 5 lat, więc nie wiem czy jest to powiązane.

@debenek
Sam obstawiam że może okna już do wymiany lub coś się gdzieś w nich zapchalo, jednak dziwne, że dzieje się to wszędzie na raz
  • Odpowiedz
@Czyjatoja: to jest objaw ze masz za szczelnie w domu i wilgoc nie ma gdzie uciekac, pewnym wyjsciem jest wymiana okien na takie z plastikową ramką trzymającą szyby, ale to tylko zamaskuje problem, a nie rozwiaze przyczynę. Moze wentylacja sie przypchała, kratki drożne?
  • Odpowiedz
@Czyjatoja: aby wentylacja dobrze działała wszędzie powietrze musi gdzieś wchodzić i wychodzić co do sprawdzenia wentylacji to kratki masz ją tylko w kuchni i łazience? Powietrze w większoci przypadków przy szczelnych oknach wędruję pod dzwiami wejsciowymi do kratek w łazienkach i kuchni na tej trasie jest przepływ powietrza a w pokojach ze szczelnymi oknami powietrze niema ruchu.
  • Odpowiedz
@Czyjatoja: Wystarczy, że zaczniesz grzać, nawet jak nie jest jeszcze zimno. Kaloryfer na pół gwizdka, resztę zrobi termostat.

Taka fizyka, nieodprowadzana wilgoć zbiera się w zimniejszych miejscach. Odprowadzisz ją tylko poprzez stała wymianę powietrza a to ochładza powietrze w mieszkaniu więc musisz je czymś nagrzać.
  • Odpowiedz