Aktywne Wpisy
wfyokyga +3
W sypialni na F?
Vestor +3
Ile straciliście najwięcej na sprzedaży auta? Ja sprzedałem niedawno auto po 4 latach tracąc na nim prawie 7k. Mam niesamowitego doła przez to, ale w sumie licząc to miesięcznie mnie to auto kosztowało jakieś 150 cbl. Już #!$%@? w tę stratę, ale najbardziej boli mnie to, że sprzedałem auto jakiemuś cwaniaczkowi śmieciowi oderwanemu od pługa.
#motoryzacja #samochody #finanse #zarobki
#motoryzacja #samochody #finanse #zarobki
W ciągu 41 roku zwolnienia były bardzo rzadkie, dosłownie po kilku więźniów razem do jesieni 41 r. w sumie kilkudziesięciu więźniów – dopiero w jesieni 41 roku poszło około dwustu więźniów na blok „wolnościowy” (specjalnie na ten cel przeznaczony), gdzie odbywali „kwarantannę” przed wyjściem z obozu.
To znaczy karmiono ich lepiej, by doprowadzić do możliwego wyglądu, nie bito,
a takich co mieli ślady bicia lub rany – przetrzymywano w szpitalu do zagojenia i wykurowania, by na świat z sobą nie wynieśli świadectwa obchodzenia się z więźniami
w Oświęcimiu.
Biorąc jednak pod uwagę, że w listopadzie 41 roku przyjeżdżający do obozu otrzymywali już numer bieżący ponad 25 tysięcy – cóż znaczyło tych ponad trzy setki uwolnionych?
Każdy zwolniony więzień, po przebraniu go w jego cywilne ubranie (z worków
w „effektenkammer”, w których wisiały jego rzeczy), musiał przejść łącznie z grupą zwolnionych kolegów lub sam, przez domek drewniany za bramą (gdzie mieściło
się również „postzensurstelle”), gdzie żegnał ich ss-mann dobitnie wbijając w głowę,
że na wolności ma milczeć absolutnie na temat obozu w Oświęcimiu.
Że jeśli ktoś będzie pytał, jak tam w Oświęcimiu było, to należy mu odpowiedzieć:
„jedź sam i zobacz!” (naiwna sugestia).
I, że jeśli władze niemieckie się dowiedzą, że ktoś ze zwolnionych nie umiał utrzymać
języka za zębami, to się bardzo szybko znajdzie znowu w Oświęcimiu (to było więcej przekonywujące i byli więźniowie Oświęcimia na wolności naprawdę milczeli jak zaklęci)"
#auschwitz #niemcy #iiwojnaswiatowa #raportwitoldapileckiego