Jest ktoś w stanie mnie poinformować jakie koszta poniosę przez 13 miesięcy prowadząc firmę? Drobne usługi itp, z rozliczeniem sam sobie tego poradzę, chodzi mi o te zusy itp itd. #firma
@dinkum: Dopiero co skończyłem 18 lat i mogę założyć firmę, prowadzę drobne usługi treningu personalnego przez internet, rozpiski planów itp. Nie chcę robić nic na czarno, dlatego chcę założyć firmę i w razie czego wystawić fakturę :)
@filip-zabkowski: o tym piszę właśnie - nie poradzisz sobie sam, skoro nie jesteś w stanie teraz tego sprawdzić samodzielnie. Dolicz od razu koszty profesjonalnej księgowości.
@filip-zabkowski: a) jeśli nowa firma to zus bez chorobowego = 539,35 zł miesięcznie (max dwa lata, później duzy zus) jesli vatowiec to jeszcze koniecznie zdroworozsądkowo potrzebujesz: b) księgowość, około 150-200 zł miesięcznie
możesz jeszcze skorzystać z ulgi na start, czyli że przez 6 miesięcy zamiast 539,35 płacisz 342,32 zł później płacisz 539,35 zł przez dwa lata a później
@filip-zabkowski: gościu weź księgową to koszt rzędu 100-200 złotych a poza tym ze masz dupochron to możesz ja o wszystko pytać a nie randomow w necie którzy nie mają żadnej odpowiedzialności.
@filip-zabkowski ZUS średnio na miesiąc przez rok jakieś 450zł Księgowa (dobra) 250zł Podatek dochodowy Umowa najmu lokalu (musisz wydzielić nawet pół pokoju w domu ale musisz mieć na to umowę)
#firma
@dinkum: Nie wiem, jest pełno źródeł, które podają różne informację, że oprócz Zusu jakieś składki zdrowotne itp itd.
@dinkum: No dobra, to już wiadomo, że 100 złotych miesięcznie za księgowego pójdzie, max. 8 faktur za usługę miesięcznie, ale jakie składki?
@beee:
no właśnie...
a) jeśli nowa firma to zus bez chorobowego = 539,35 zł miesięcznie (max dwa lata, później duzy zus)
jesli vatowiec to jeszcze koniecznie zdroworozsądkowo potrzebujesz:
b) księgowość, około 150-200 zł miesięcznie
możesz jeszcze skorzystać z ulgi na start, czyli że przez 6 miesięcy zamiast 539,35 płacisz 342,32 zł później płacisz 539,35 zł przez dwa lata a później
ZUS średnio na miesiąc przez rok jakieś 450zł
Księgowa (dobra) 250zł
Podatek dochodowy
Umowa najmu lokalu (musisz wydzielić nawet pół pokoju w domu ale musisz mieć na to umowę)