Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@szwajc124: chodzi o to, że jak się trzyma jajka w lodówce to trzeba je użyć krótko po wyjęciu i nie można ich wkładać z powrotem do lodówki bo się zepsują, dlatego nie wolno trzymać jajek w lodówce w sklepie. Tłumaczyła mi to osoba pracująca jako kontroler jakości na fermie. Niestety nie pamiętam dlaczego tak się dzieje.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szwajc124: Wydaje mi się, że miało to coś wspólnego z wilgocią, która się wówczas osadza na skorupce, ale nie chcę wprowadzać w błąd.
  • Odpowiedz
Strzelam, że przy ochłodzeniu jajko żeby wyrównać ciśnienie, wciąga przez pory powietrze i zarazki z zewnątrz, co prędzej czy później skutkuje jego psuciem sie. Dodatkowo, "prędzej" następuje jak go wyciągniesz z lodówki do cieplejszego otoczenia
  • Odpowiedz