Wpis z mikrobloga

Jak wytłumaczyć wysokofunkcjonującemu alkoholikowi, że jest alkoholikiem skoro zaczyna wrzeszczeć i używać argumentów z dupy typu:
- a bo się #!$%@?łem to wypiłem
- a bo mam problem to wypiłem
- przecież nie śpię pod mostem
- nie piję ciągiem
- sam kumpel mi powiedział, żebym sobie dupnął piwko na uspokojenie
- alkoholik to jest Mietek co pod monopolem o 8 rano stoi a nie ja
- wszystko jest dla ludzi
Na wszelakie próby rozmowy o alkoholu reaguje agresją i jeży się jak kot. Zostawić to i przestać sobie tym zawracać głowę?
#kiciochpyta #alkoholizm #alkohol
Pobierz RedTea - Jak wytłumaczyć wysokofunkcjonującemu alkoholikowi, że jest alkoholikiem sko...
źródło: comment_2oL3C25yjNWnrSs9q9QPnAfNVEmyCXBb.jpg
  • 37
@RedTea terapia i to najszybciej jak można, protip - jeśli to jest Twoja rodzina, to możesz złożyć wniosek o przymusowe leczenie. Jeśli nie - pozbądź się z życia takiej osoby jak najszybciej, bo skoro nie będzie chodzić na terapię od uzależnień, to alkoholizm przerodzi się w inne zaburzenia, takie jak np. zespół Otella i wtedy już będzie kompletna jazda.
@RedTea: olkoholik to nigdy nie powie że jest olkoholikiem, typowe też usprawiedliwanie picia przez osobe typu olkoholik. Najlepiej nagrać jak coś #!$%@? po pijaku albo jak komuś coś robi albo że komuś jest smutno i pokazywać takiej osobie to i wtedy ona może pomyśli że faktycznie przesadza. Pierwsza zasada walczenia z olkoholizmem to jest zdanie sobie sprawy z tego że jest się olkoholikiem
@RedTea typowe wyparcie. Jeśli to nie jest jakaś ważna osoba, to serio, lepiej urwać kontakt niż ciągle się martwić o jego zdrowie i psychiczne, i fizyczne. Czasami nie ma nawet sensu walczyć o to, żeby było lepiej, bo jeśli on sam nie chce sobie pomóc, to jak ma wyglądać pomoc z urzędu, po złożeniu wniosku? Nawet jeśli sprawa trafi do sądu, to tam naobiecuje, że będzie chodził - a i tak to
@RedTea: mój dziadek jest alkoholikiem i jest dokładnie to samo. Nie jest typowym mietkiem spod sklepu bo nie upija się na mieście tylko albo w garażu, na działce albo w domu. Mówi, że tyle lat przeżył to należy mu się trochę przyjemności. Uważa się, że nie jest alkoholikiem i tak samo drze i wyzywa na moją babcie
@harpiowata @FREENERO @FREENERO problem w tym, że tu prędzej uwierzy w to, że papież Polak jeszcze żyje, niż że ma problem z alkoholem.
Nagrywać w sumie nie ma co, zazwyczaj zamyka się w czterech ścianach i pije do lustra. Oczywiście gówno to picie daje, bo po piciu dostaje jakichś schizów z dupy, teorie spiskowe że wszyscy są przeciwko tej osobie itd.

@harpiowata bliska rodzina...

@PrawicowyKryptoGej no tu jest podobnie, jak zaczynam temat