Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #komputery

Mam problem ze stacją roboczą, wczoraj nagle prawdopodobnie wiatrak od chłodzenia zaczął wydawać taki dziwny niezbyt przyjemny dźwięk. Po wyłączeniu komputera i włączeniu było okej, ale ten dźwięk znów się pojawił.

Wydaje się, że jest to dźwięk środkowego wentylatora z chłodzenia NZXT Kraken x72. Po obejrzeniu wszystkich wentylatorów na pierwszy rzut oka wydają się być okej, kiedy wyłącza się komputer ten środkowy przestaje kręcić się jako pierwszy (te dwa boczne chwilę później mniej więcej równo).

Wiecie co to może być za problem? Czy na komputerze można bezpiecznie pracować do czasu ewentualnego odesłania go do serwisu? Czy znacie jakąś aplikację, którą można sprawdzić lub zarządzać pracą wentylatorów od tego chłodzenia?

Z góry dzięki za pomoc :)!
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MG78: Możesz odpiąć sam wentylator, albo po prostu zatrzymać go paluchem - wróci do pracy po kilku sekundach. Jeżeli ustalisz który to wentylator wystarczy go wymienić, koszt 20-100pln. Na komputerze możesz pracować bez przeszkód, po prostu temperatura procesora będzie o kilka stopni większa. Monitorować możesz tylko obroty wentylatorów, jeżeli masz je podpięte pod płytę główną możesz zmienić ich krzywe/krzywą obrotów w BIOSie.
  • Odpowiedz
@miszczu90: Jak łątwy dostęp, odłącz wszystkiego wentylatory i pojedynczo jest sprawdzaj.

Można jak Cię to nie wkurza. Tak jak kolega @qqqruqq napisał , oś mu naoliw

Gwarancje na niego masz? Bo jeśli nie to po co serwis?
  • Odpowiedz
koszt 20-100pln.

@Astronaut_Dolphin_Detective: kurrła, większość wentylatorów komputerowych ma albo zdejmowalne wiatraki, albo chociaż dostęp do osi pod jakąś naklejką, koszt to zamoczenie końcówki wykałaczki/zapałki w oleju rzepakowym filtrowanym i potarcie osi dookoła/wkroplenie 1/10 kropli do gniazda i spokój na lata.

@MG78: no ale jak ma gwarancję, to ma gwarancję ¯\_(ツ)_/¯
qqqruqq - > koszt 20-100pln.

@AstronautDolphinDetective: kurrła, większość wentyla...

źródło: comment_aOyKnOCs8iKW9S6NaZfkN7ZE3pOtj1r9.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
rzepakowym, a nie ma technicznych smarów?

@miszczu90: tak, do tego konkretnego zastosowania wystarczy rzepakowy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nie trzeba biec do sklepu po smar dla jednego wentylatorka komputerowego.
  • Odpowiedz
@qqqruqq: ale warto go pożyczyć od kogoś.

Rzepakowy poratuje na chwilę. Serwisowałem sprzety przez 5 lat i jak widziałem wentyle po rzepakowym to wymieniałem je. Do frytek spoko, sztuka dla sztuki. Po za tym smar techniczny ma wiele zastosowań.

Jeśli nie ma, pożyczyć kilka kropel i sprawa załatwiona @miszczu90
  • Odpowiedz
@compix: jak kiedyś z braku laku i lenistwa spróbowałem rzepakowym, tak nigdy więcej z danym wentylatorem problemu nie miałem. Potarcie wilgotną od oleju zapałką zostawia prawie niezauważalną ilość oleju na osi, więc nawet byś nie wiedział, po czym serwisujesz. Ma nie być widać i ma nic nie cieknąć. Chyba że te Twoje ktoś do frytkownicy wrzucał ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ale zakładam, że jak ktoś tak
  • Odpowiedz
@qqqruqq: Możliwe, wiem jak się smaruje wentyle. Wychowałem się jeszcze na serwisowaniu kompów za czasów popularnych ślizgowych [ o zgrozo! ] ale za to łatwo się jes serwisowało. Teraz obudowy są już szczelnie zamknięte, przede wszystkim w lapach.

W każdy razie, serwis technicznym jest trwalszy. Rzepakowy ma to do siebie że robi się gęsty[ co prawda go tam mało jest ] Można, ale pro jest technicznym. Chyba że łożysko jest
  • Odpowiedz
@compix: ale ja nie serwisuję, ja to robiłem dla siebie, więc poeksperymentowałem. I jeszcze dla jakiegoś tam znajomego, któremu w starym laptopie wentylator zaczął trzeszczeć jak wirująca pralka i komputer wyłączał się po 20 sekundach pracy. I nic się żadnemu nie stało. A zakładałem, że ten drugi będzie już starty całkiem, skoro aż tak hałasował. Ale po zrobieniu pracował normalnie, jak gdyby nigdy nic - na oleju kujawskim xD. Raz
  • Odpowiedz
@qqqruqq: hahahaha

No pewnie, ja piszę z swojego doświadczenia. Klientowi nie dałbym wentyla na kujawskim hahaha

cóż, połamać wentyl przy zdejmowania, tyś łomem go wyciągał xD?
  • Odpowiedz
cóż, połamać wentyl przy zdejmowania, tyś łomem go wyciągał xD?

@compix: a bo nie było jak złapać i jakoś tak siła moich palców się skupiła na pojedynczych łopatkach nie_podumał.jpg i chyba jeszcze plastik ze starości kruchy się zrobił ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz