Wpis z mikrobloga

Cześć, jestem teraz na helpdesku i mam możliwość przeniesienia się bez żadnego wcześniej doświadczenia do zespołu programistów piszących w Javie.
W późniejszym czasie bardziej bym się widział w bazach danych, jakoś bardziej mi one podchodzą, chociaż chciałbym zaznaczyć, że tutaj i tutaj moja wiedza jest tylko i wyłącznie podstawowa.
Jak na razie ogarniam obiektówkę czystej Javy i będę musiał zacząć uczyć się frameworka, bo z tego co mi powiedział jeden junior, to ponoć korzystają oni tam z jakiegoś Springa MVC, XML-ów i PostgreSQL.

Jak myślicie, czy doświadczenie w Javie będzie przydatne gdybym później chciał się starać o pracę jako bazodanowiec?
Od przyszłego miesiąca idę na zaoczną informatykę, więc coraz bardziej myślę nad tym przeniesieniem, ale z drugiej strony na helpdesku mam mnóstwo wolnego czasu, który mógłbym przeznaczyć na naukę baz.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
#informatyka #programowanie #bazydanych
  • 7
@DinapeS: z wpisu wygląda, ze jesteś ogarnięty i zmotywowany. Nie stawiaj sobie jakichś sztucznych przeszkód typu "muszę mieć doświadczenie w abc żeby robić xyz". Ucz się tych rzeczy, które chcesz robić, ewentualnie poszukaj informacji, jakich technologii używa się w firmach na danym stanowisku. I gadaj raczej z seniorami niż juniorami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@buntuubuntu: Jak na razie jeszcze długa droga przede mną, aby coś takiego ogarniać i nawet na chwilę obecną nie mam co myśleć o takich zarobkach, bo można powiedzieć, że dopiero co zaczynam wchodzić na rynek pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przez ograniczenie studiami, mam do wyboru teraz tylko helpdesk — 1 linia wsparcia lub junior programista Java, zarobki nie są wysokie, bo obecnie podczas okresu próbnego na
@DinapeS: jak zaczniesz pisać w Javie, to i tak nauczysz się baz danych. Przedstawiasz sytuację jakbyś nie miał za bardzo wyjścia, bierzesz robotę jako programista Javy, albo zostajesz w helpdesku. No więc jako programista Javy nauczysz się dużo więcej ;)