Wpis z mikrobloga

Okej, mamy nowy sondaż i jeden problem. Nowy Kantar i 5% dla #konfederacja . Poprzednie dwa sondaże to: 2% kantar i 6,32% IBPS. Aktualizujemy naszą prognozę! Do obliczeń wykorzystałem dane zgromadzone na stronie ewybory. Wzrost poparcia można policzyć na dwa sposoby i tu mamy problem. Jeśli policzymy z sondażem Kantaru (tym 2%) to mamy równanko:
p = 0,0237D - 1,5362 a to oznacza, że w dniu wyborów (D=286) poparcie dla konfederacji wynosić będzie: 5,242% z odchyleniem standardowym 0.81%
jeśli jednak przyjmiemy, że sondaż Kantaru mógł być spartaczony, to okazuje się, że równanie jest następujące:
p = 0,0327D-3,5334 i w związku z tym, w dniu wyborów poparcie dla konfederacji wyniesie 5,82% z odchyleniem standardowym 0.69% co w zasadzie na tym etapie oznacza pewne wejście do sejmu.
Wnioski zostawiam wam do wyciągnięcia.
Wyniki mogą się zmienić ze względu na poparcie społeczne mierzone poprzez sondaże.

#wybory miałem wołać: @harakiri888 i @FantaZy #polityka
qluch - Okej, mamy nowy sondaż i jeden problem. Nowy Kantar i 5% dla #konfederacja . ...

źródło: comment_7qYv3Ch3DV7PK5nkPHRKPRchUbFWZriN.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qluch: będę się z ciebie śmiać gdy w dniu wyborów jak zwykle konfederacja przegra z kretesem. Co 4 lata to samo co za ludzie. Od 20 paru lat. W świętego Mikołaja też wierzysz?
  • Odpowiedz
będę się z ciebie śmiać gdy w dniu wyborów jak zwykle konfederacja przegra z kretesem. Co 4 lata to samo co za ludzie. Od 20 paru lat. W świętego Mikołaja też wierzysz?

@Jebwleb: ja już się z ciebie śmieję nieuku. Nie widzisz że posługuje się statystyką? Tu nie ma co wierzyć lub nie wierzyć. Ja nie wiem jak to jest, że takie dzieci w tych trollcentrach zatrudniają? Patrz tumanie jak
qluch - > będę się z ciebie śmiać gdy w dniu wyborów jak zwykle konfederacja przegra ...

źródło: comment_25CUhj6dEMDiPNH3fAxauoik2gsN531s.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@FantaZy: @qluch: to może ja chłopaki dodam trochę dziegciu do waszego miodku. Miałem nie pisać, ale jak zobaczyłem, że kolega @FantaZy używa prześmiewczo "jakie odchylenie? jaka statystyka?" to na ile pozwalają mi moje umiejętności statystyczne wnioskować to uwaga... oddech... c---a warta ta analiza xD Aż sobie nawet strzeliłem na szybkości moją w R, bez zbędnego przygotowania z regresją lokalną oraz średnią ruchomą. No i co widzimy? Największy
  • Odpowiedz
@FantaZy: nie o to chodziło, bo sam specem nie jestem xD Jednak powstrzymywałbym zbytnią radość na wnioski z tego badania. Dla fanów Konfy wniosek jest taki, że partia ma szansę na wejście do Sejmu, ale mówienie, że w dniu wyborów będzie miała to 5,5% średnio, przy odchyleniu 0,5% to już troszkę bajkopisarstwo.
  • Odpowiedz
używa prześmiewczo "jakie odchylenie? jaka statystyka?" to na ile pozwalają mi moje umiejętności statystyczne wnioskować to uwaga... oddech... c---a warta ta analiza xD Aż sobie nawet strzeliłem na szybkości moją w R, bez zbędnego przygotowania z regresją lokalną oraz średnią ruchomą. No i co widzimy? Największy wzrost poparcia na ten moment dla Konfy mamy już za sobą i oscylował w okół 4,55%. Potem mieliśmy spadek, a teraz jest leciutki wzrost (ale to
  • Odpowiedz
@FantaZy: Jakoś tak ze studiów zapamiętałem od profesorów, że takie "przewidywanie" wyników wyborów nie jest proste i zwykła regresja nie pozwala wyciągnąć wiarygodnie statystycznych wniosków, szczególnie dla takich danych...
  • Odpowiedz
nie o to chodziło, bo sam specem nie jestem xD Jednak powstrzymywałbym zbytnią radość na wnioski z tego badania. Dla fanów Konfy wniosek jest taki, że partia ma szansę na wejście do Sejmu, ale mówienie, że w dniu wyborów będzie miała to 5,5% średnio, przy odchyleniu 0,5% to już troszkę bajkopisarstwo.

@batek254: stary weź ty się nie udzielaj jak nie wiesz na czym modelowanie polega. Podałem wszystkie ograniczenia tego modelowania.
  • Odpowiedz
@qluch: Kolega całkowicie nie zrozumiał co mam na myśli... Zrobienie pełnej analizy dla tych danych zajmuje sporo czasu, którego nie mam zamiaru poświęcać. Samo wrzucenie danych zajęło mi 30 sekund akurat ( ͡° ͜ʖ ͡°). No i zasadnicza różnica jest taka, że ja potraktowałem dane jako szereg czasowy, więc na osi X mamy daty opublikowania sondaży. Nie zamierzam tutaj wrzucać Ci moich danych i dokładanych wyników,
  • Odpowiedz
Nie obalam również Twoich prognoz, tylko zwracam uwagę, że nie pozwalają wyciągnąć statystycznie ISTOTNYCH wniosków.

@batek254: Heh... no tak. To przeczytaj swój komentarz i pomyśl czy napisanie tekstu "c---a warta ta analiza" pod tematem gdzie jakiś tuman/troll pisze mi o wierze w korwina ma być przeze mnie rozumiana jako komentarz krytyczny czy jako kolejny wpis eksperta co w "er" wrzucił sobie wyniki i w 30 sekund zadecydował że faktycznie c---a
  • Odpowiedz