Wpis z mikrobloga

#gamedev #unity3d

Zainstalowałem sobie Unity na Ubuntu i chciałem zrobić prostą grę w karty (np. wojna). Włączyłem tutorial i typek zaczyna od tego, że robi element typu Canvas. Chciałem zrobić to samo, ale nie mogę znaleźć miejsca gdzie to się tworzy. Według tego co piszą w manualu, to powinienem mieć w menu GameObject > Create UI, menu GameObject mam, ale Create UI nie ma. Wiecie może dlaczego? Nie mam czegos zainstalowanego czy co ?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mdoliwa: Od zawsze było tak, że drugim klawiszem w oknie Hierarchy->UI, przynajmniej na mac'u i windows tak to działa. Możesz wybrać jakikolwiek inny element niż Canvas? Np Button, Slider czy Text? Wtedy i tak stworzy Ci się Canvas
  • Odpowiedz
No wlasnie nie mam w ogóle żadnego menu UI, zainstalowałem właśnie wersję 2018.4.9f1 i tutaj jest ok, więc na niej będę się bawił (miałem 2019.2.5f1)
  • Odpowiedz
@mdoliwa: to może trochę konfundować, bo canvas de facto sam w sobie nie jest potrzebny - to jest element pomocniczny do UI. Tworzy się sam, gdy dodasz jakikolwiek element UI do hierarchii :)

edit: nie jest potrzebny - tzn że bez ui nie jest potrzebny. do ui jest niezbędny
  • Odpowiedz
@mdoliwa: W ogóle to lepiej używać Unity na Windowsie póki co, bo wersja na linuxa jest od niedawna i może być niestabilna. No chyba że ogarniasz linuxa dobrze i jakiekolwiek błędy Ci nie straszne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz