Wpis z mikrobloga

#pracait #programowanie

Jak wygląda rynek pracy dla #cpp? Jest sens poświęcić czas na naukę z nadzieją na znalezienie pracy w dużym mieście, czy raczej lepiej olać i iść jak wszyscy w webdev? Nie ukrywam, że webdev nie interesuje mnie aż tak, mimo że lubię programować. Za to z c++ chciałbym się wkręcić w gamedev, niezależnie czy sam (bardzo ambitny plan), czy w jakimś mniejszym studiu. Jeśli gamedev nie pójdzie po mojej myśli to czy mam w razie co szansę dostać pracę w jakiejś innej branży z c++?
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niechcemisie_: w taim Szczecinie imo brakuje ludzi z cpp i zarobki są rozsądne ale to automotive a nie game dev. Jak gamedev to może coś w html5? Jakiś exp będzie pod webdev + to co lubisz ale to takie gdybanie bo nie znam tego rynku.
  • Odpowiedz
@niechcemisie_: w Polsce rynek pracy to duże korpo głównie gdzie potrzeba ludzi do utrzymywania kodu, szczególnie juniorów. Ciężej znaleźć pracę niż w .NET albo Java, ale da się i nie są to psie pieniądze chodź mniejsze.
  • Odpowiedz
@r00ti: He? Ja na tym dobrze wyszedłem, z .NET jest dużo ofert i będzie coraz więcej, bo M$ ostro prze. To jest przede wszystkim najbardziej uniwersalny język z tych przyjaznych dla użytkownika.
  • Odpowiedz
@Khaine: o ile więcej ofert niż w C++ ? bo chyba nieznacznie. Kwoty jakie oferują w .NET też są śmieszne. Więc dla mnie taka przesiadka to strata czasu.
  • Odpowiedz
o ile więcej ofert niż w C++ ? bo chyba nieznacznie.

@r00ti: No akurat dosyć sporo. A przepaść będzie rosła, bo .NET Core się upowszechnia. Na JustJoin.it masz może ze dwie nie c-----e oferty z C++ w całej Warszawie. Z .NET większość jest całkiem w miarę.

Kwoty jakie oferują w .NET też są śmieszne.

Prawdziwie śmieszne to są kwoty w C++. W .NET są normalne.
  • Odpowiedz
@Khaine: co to znaczy dosyć spora ? taka sama jak między Java a .NET ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Fakt, w C++ są śmieszne kwoty jak jesteś słaby, albo przeciętny. W przeciwnym wypadku nie jest tak źle jak mówisz ;-)
  • Odpowiedz
@r00ti: Javy jest póki co nadal więcej, ale .NET konsekwentnie wygryza powolutku Javę. Widzę gołym okiem na przestrzeni paru lat, że .NET wysypuje się coraz więcej. M$ dużo bardziej się stara dogodzić ludziom niż Oracle. .NET jest bardziej przyszłościowy - ma też dużo więcej zastosowań już teraz. A najwięcej ofert to jest tak w ogóle w JSie ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Khaine: trochę Cie podpuściłem ;-) Też od jakiegoś czasu planuję uciec od C++, ale głównie z powodu małej ilości ofert (na zarobki nie narzekam). Tylko zastanawiam się czy JAVA czy C#.

Tak to prawda w JS jest ogrom, ale jakoś nie przemawia do mnie ta technologia.
  • Odpowiedz
@r00ti: Java jest dobra na teraz. Przyszłość IMO należy do C#, bo M$ naprawdę kręci bąki na głowie byle tylko ludzie zaczęli używać C#.

A JS to tak jak mówisz - jest w c--j, ale JS jest eh, no jak ktoś wywodzi się z C++, to JS jest dla niego barbarzyńskim językiem bez zasad, anarchia właściwie. Trochę w JSie robiłem, ale to jest dla mnie strasznie kartonowe środowisko nad którym
  • Odpowiedz
@niechcemisie_ ofert jest zdecydowanie mniej ale są one znacznie ciekawsze, przecież nie chcesz dostać 100 prac tylko jedna a fajna. W Warszawie masz Nvidie, w Gdańsku Intela. Z kolei gamedev rządzi się swoimi prawami i nie jest to łatwa branża.

@Khaine brzmisz jakby Cię odrzucili na rozmowę rekrutacyjnej na Cpp i teraz pałasz nienawiścią do wszystkich rekruterow tej technologii xD
  • Odpowiedz
brzmisz jakby Cię odrzucili na rozmowę rekrutacyjnej na Cpp i teraz pałasz nienawiścią do wszystkich rekruterow tej technologii xD

@Passer93: Wiesz, odrzucać to mnie i odrzucali także na C#. Ale jest różnica w byciu odrzuconym merytorycznie, bo faktycznie nie znałem jakiejś technologii, albo brakowało mi w czymś doświadczenia a szukali kogoś doświadczonego. No czasem po prostu brakuje człowiekowi doświadczenia i tyle, jak szukają kogoś specyficznego.

Tak byłem odrzucany w C# i nigdy
  • Odpowiedz