Witam wszystkich miłośników wina domowej roboty ( ͡°͜ʖ͡°) Czekając na rozmrożenie się czarnej porzeczki (8kg wyjęte o 10:00 nadal jest skostniała a jest 21:30) nastawiłem sobie winko......... MIĘTOWE! ( ͡°͜ʖ͡°) Zainspirował mnie przepis z nowej książki @Browin. Miałem trochę mięty pieprzowej na działce to czemu nie spróbować. W stosunku do oryginalnego przepisu z książki poczyniłem pewne zmiany. Jedną z nich jest dodanie skórek cytrynowych nieobecnych w książce. Moim zdaniem do takiego wina miętowego aromaty cytrynowe będą idealne. Wyobraźcie sobie upalny dzień lata 2020, nalewacie sobie lampkę winka miętowo-cytrynowego, takiego mocno schłodzonego i delektujecie się tym orzeźwiającym smakiem (⌐͡■͜ʖ͡■)
Wino jest planowane na 13% alkoholu, ale co do słodyczy to muszę poczekać na pierwsze poważne smakowanie za jakieś 2 miesiące, bo naprawdę nie wiem co z tego wyjdzie i jaki poziom cukru będzie odpowiedni.
Ludzie! Jak to pachnie! Cała kuchnia w mięcie i cytrynie!
Jeśli ktoś jest zainteresowany to zachęcam do odpowiedzi pod tym postem bądź do wysłania wiadomości prywatnej, z chęcią udostępnię skorygowany przeze mnie przepis ( ͡°͜ʖ͡°)
Planowana ilość nastawu to 11 litrów - docelowo wyjdzie 10 po pierwszym obciągu. Mięty nie ważyłem, ale objętościowo - lekko ugnieciona ręką - zajmowała garnek 3 litrowy. Dobrze umyte liście oddzieliłem od łodyg (nie wszystkie) i pogniotłem ręcznie, wsypałem do fermentora. Przygotowałem syrop cukrowy rozpuszczając 2,3kg cukru w 2 litrach wody i podgrzewając na gazie. Następnie w celu dodania tanin i wzmocnienia miętowego smaku
@mudmen: Coś wspominałem wcześniej ( ͡°͜ʖ͡°) To totalna nowość u mnie i wręcz eksperyment. Zainspirował mnie przepis z Browinu a, że akurat miałem wolny fermentor bez przeznaczenia i NUDZIŁO mi się podczas czekania na rozmrożenie porzeczki to postanowiłem, że pobawię się trochę czymś nowym. Nie wiem dokładnie co z tego wyjdzie, ale z racji, że lubię wszystkie "miętowe" rzeczy to moja opinia będzie dość subiektywna.
@mudmen: AAA! Jakbyś pytał o przepis na to wino z herbaty to już odpowiadam:
Nie mam ( ͡°ʖ̯͡°) Jak w memach - grażyny żeby się uspokoić gotują bigos, ja robię wino. 2 lata temu od tak wróciłem wkurzony z roboty i nastawiłem winko (⌐͡■͜ʖ͡■) W ramach rozrywki. Głupi ja nie zapisałem żadnych proporcji. Była czarna herbata, rodzynki
Witam wszystkich miłośników wina domowej roboty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czekając na rozmrożenie się czarnej porzeczki (8kg wyjęte o 10:00 nadal jest skostniała a jest 21:30) nastawiłem sobie winko......... MIĘTOWE! ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zainspirował mnie przepis z nowej książki @Browin. Miałem trochę mięty pieprzowej na działce to czemu nie spróbować. W stosunku do oryginalnego przepisu z książki poczyniłem pewne zmiany. Jedną z nich jest dodanie skórek cytrynowych nieobecnych w książce. Moim zdaniem do takiego wina miętowego aromaty cytrynowe będą idealne. Wyobraźcie sobie upalny dzień lata 2020, nalewacie sobie lampkę winka miętowo-cytrynowego, takiego mocno schłodzonego i delektujecie się tym orzeźwiającym smakiem (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Wino jest planowane na 13% alkoholu, ale co do słodyczy to muszę poczekać na pierwsze poważne smakowanie za jakieś 2 miesiące, bo naprawdę nie wiem co z tego wyjdzie i jaki poziom cukru będzie odpowiedni.
Ludzie! Jak to pachnie! Cała kuchnia w mięcie i cytrynie!
Jeśli ktoś jest zainteresowany to zachęcam do odpowiedzi pod tym postem bądź do wysłania wiadomości prywatnej, z chęcią udostępnię skorygowany przeze mnie przepis ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mudmen:
A to było tak:
Planowana ilość nastawu to 11 litrów - docelowo wyjdzie 10 po pierwszym obciągu.
Mięty nie ważyłem, ale objętościowo - lekko ugnieciona ręką - zajmowała garnek 3 litrowy. Dobrze umyte liście oddzieliłem od łodyg (nie wszystkie) i pogniotłem ręcznie, wsypałem do fermentora. Przygotowałem syrop cukrowy rozpuszczając 2,3kg cukru w 2 litrach wody i podgrzewając na gazie. Następnie w celu dodania tanin i wzmocnienia miętowego smaku
Nie mam ( ͡° ʖ̯ ͡°) Jak w memach - grażyny żeby się uspokoić gotują bigos, ja robię wino. 2 lata temu od tak wróciłem wkurzony z roboty i nastawiłem winko (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) W ramach rozrywki. Głupi ja nie zapisałem żadnych proporcji. Była czarna herbata, rodzynki
https://www.browin.pl/sklep/produkt/980002/ksiazka-robimy-wino-dobre-i-domowe