Wpis z mikrobloga

@dedik: g---o piece do palenia wszystkim dopóki tego nie wyeliminują nie będzie dobrze . I tu nie chodzi o kominki na czyste drzewo czy piece na ekogroszek , bo gdyby wszyscy palący kaloszami czy drzwiami od Trabanta przerzucili się chociażby na to co napisałem wcześniej problem smogu byłby taki jak w lecie.
  • Odpowiedz
@dedik: Mirku, mój sąsiad nie miał przerwy wakacyjnej. 30° w cieniu na zewnątrz a on "papieża wybiera".
Żeby to szło jeszcze górą, niee siedzisz w ogródki i sp...sz do domciu bo dym wali jak ...... nawet nie mam porównania ;)

Także ten.... raczej nie odczuje różnicy może poza taka że przy -10° nie musisz otwierać wieczorem okna żeby "świeżym" powietrzem pooddychać
  • Odpowiedz
@sEB-q: Twój sposób rozumowania prowadzi do tego, że nic się nie zmienia. Co sezon można pisać setki artykułów i nadal jak kulą w płot. Palenie śmieci to problem marginalny. Najwięcej smogu powoduję niepełne spalanie węgla dolnym spalaniem w kotłach górnego spalania i odwrotnie. Na zdjęciu opa mamy właśnie taką sytuację (brak żółtego i czarnego dymu sugerującego paleniem gumiakiem lub drzwiami trabanta).
Idąc Twoim tokiem rozumowania wszyscy niepalący śmieci uważają, że
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@dedik: a dzisiaj przepaliłem starymi panelami i podłożyłem trochę pieluch od bąbelka na górę. Waliło dymem jak z koksowni ale za to mam ciepłą woďę aby naczynia umyć w misce.
  • Odpowiedz
@dedik: @sEB-q: @pantasmagoria: Zobaczymy jak w Grodzie Kraka w tym roku po wprowadzeniu ustawy Antysmogowej. Nie można palić ani drewnem ani węglem. Jak tylko się coś będzie dymić komuś z komina możesz dzwonić d----------ą karę aż miło. Więc w teorii jeśli ktoś nie przestanie możesz dzwonić na szanownego somsiada Za każdym razem jak puszcza znaki dymne. Pytanie czy budżet to wytrzyma ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@bartdziur: Owszem nie mają Ale czytałem że będą to wprowadzać stopniowo. No i teraz Paradoksalnie to że nie ma przewiewu w krakowie może ratować sytuację. Bo „czyste” Krakowskie powietrze nie będzie mieszać się z tym spoza miasta ha ha
  • Odpowiedz
@Madridista98: Racja, po prostu cywilizacja dogoniła piece które mają pomontowane po kamienicach i mieszkaniach. Miasto dokładało do wymiany 100%, trzeba było się tylko zainteresować. Ja wiem że starych drzew się nie przesadza itd. ale jak jakaś stara baba będzie truć w centrum to jej tak za pięć lat nie będzie, a 20 osób wyślę na onkologię na Prokocim. Z czego trzy czwarte później na cmentarz Batowice
  • Odpowiedz
Ogółem ludzie się boją strasznie gazu nie wiadomo czemu, dobra instalacja gazowa jest tak samo opłacalna a możliwe że i bardziej niż piec węglowy. Głównie z tego względu że piec węglowy musi być ciągle rozpalony aby działał, gazowy może działać impulsowo i grzać tylko kiedy jest taka potrzeba.
  • Odpowiedz
@nyo7: z tym przewiewem to tak nie do końca. zanieczyszczenia z obwarzanka raczej napływają samą siłą grawitacji / wyporu. po prostu spływają tak jak ciecz spływa w niższe miejsce naczynia, widać to na mapach Airly zimą, zazwyczaj w godzinach wieczornych kiedy wiochy odpalają kopciuchy. jeżeli choć trochę wieje, te 10-15km/h i to niezależnie od kierunku, zanieczyszczenia się szybko rozwiewają i stężenia spadają (to też widać na mapach).

w samym krakowie
  • Odpowiedz