Pamiętajcie niewolnicy. Jak w Polsce pensja minimalna wzrośnie do 4 euro na godzinę to Polska gospodarka się załamie, a korporacje uciekną z krzykiem. Nigdzie na zachodzie tak się nie stało ale w Polsce na pewno tak się stanie. Kwik co roku że ktoś w ogóle śmie Polakom więcej płacić. Polak ma #!$%@?ć za miskę ryżu żeby nie miał czasu rozmyślać dlaczego 50km na zachód sprzątaczkę stać na godne zycie a nie wegetację. Jestem anty-pis ale zawsze mam bekę z bolu dupy nie tyle co januszy biznesu a co ich podstawek pod nogi. Nikt tak w Polsce nie broni interesów przedsiębiorców jak ich niewolnicy. A niech upadają firmy które na skraju opłacalności dymają pracowników przez złe zarządzanie. Na ich miejsce zaraz się pojawi lepiej zarządzana firma gdzie pracownik to nie koszt tylko zasób. Wystarczy odpalić dowolny gówno program typu kuchenne rewolucje czy inne ostre cięcie żeby zobaczyć ile jest gówno firm które jedyne co mogą zrobić to upaść ale zanim to zrobią jeszcze wykorzystują swoich pracowników. Nie każdy w tym kraju musi mieć firmę. Jeśli sprzątaczka w twojej firmie nie jest w stanie wygenerować 4000pln ale w firmie Hansa 50km na zachód od ciebie już tak to już nie problem społeczeństwa tylko twój nieudaczniku. Na twoje miejsce raz dwa przyjdzie lepiej zarządzana firma. Nikt nie będzie płakał po Januszu który konkuruje #!$%@? swoich pracowników na kasę a nie usługami czy jakością.
@KochanekAdmina: problem w tym że jak pensja urośnie a ceny wzrosną to to gówno a nie podwyżka. A dla tych, którzy zarabiali trochę więcej (ale dalej mniej niż sprzątaczka w Rzeszy) i im nie urośnie to nawet obniżka. Ból dupy Januszy biznesu to jest chyba jedyna zaleta tego projektu.
bolu dupy nie tyle co januszy biznesu a co ich podstawek pod nogi. Nikt tak w Polsce nie
@KochanekAdmina: Czemu w takim razie karyny i janusze nie założą własnych biznesów i nie zostaną multimilionerami skoro to takie łatwe i przyjemne, a wszędzie jest tylko wyzysk?
@KochanekAdmina Oho już Jarek odpalił swoje bojówki "nie jestem za pisem ale..." ( ͡°͜ʖ͡°). Po co podwyzszać kwotę minimalną w obecnych realiach gdzie brakuje i tak pracowników na rynku pracy? Lidl i Biedronka to idealne przykłady gdzie sytuacja sama wymusiła na nich podnoszenie płac. Gdyby ten i poprzedni rząd prowadzili sensowną politykę migracyjną (jak Czechy) i nie wpuszczały masowo imigrantów zarobkowych z Ukrainy to już dawno
Jeśli sprzątaczka w twojej firmie nie jest w stanie wygenerować 4000pln ale w firmie Hansa 50km na zachód od ciebie już tak to już nie problem społeczeństwa tylko twój nieudaczniku.
@KochanekAdmina: czasem na youtubie wyskakuje mi w proponowanych z tagu podróże vlog dziewczyny z Polski, która w Norwegii jest sprzątaczką
Jeździ sobie kilka razy do roku, a to Dubaj, a to Malediwy, a to Turcja, a to Holandia, a to Anglia,
Po co podwyzszać kwotę minimalną w obecnych realiach
@RobotKuchenny9000: by wymóc zmiany na rynku - trzeba pożegnać januszy którzy jadą na niskich pensjach i zmusić do inwestowania średnie firmy. Polska ma bardzo kiepską strukturę przedsiębiorstw, gdzie masa to maultkie biznesy bez jakichkolwiek perspektyw - lepiej by ci ludzie poszli na etat, a nie się łudzili. To tak prowokuje do dyskusji.
@Ogar_Ogar: Dlatego wystarczy podtrzymac braki siły roboczej na rynku i sami zaczną się zwijać albo modernizować. Nie potrzeba do tego od razu podnosić tak drastycznie minimalnej
@RobotKuchenny9000: @BrakPomysluNaNick: no wiadomo w Niemczech bochenek chleba 100 euro i zyć sie nie da xD taka to zła ta pensja miniamalna ceny takie wielkie... a nie czekaj xDDDD ceny takie same jak w Polsce xDDD
Widze wielki biznes wysyła swoje bojówki żeby wmówić Polakom że jeśli zaczyną żyć jak ludzie to Polska się skończy xD
Nie potrzeba do tego od razu podnosić tak drastycznie minimalnej
@KochanekAdmina: bojówką wielkiego biznesu to możesz być ty i reszta pisowców. Wielki biznes ma się świetnie i dostaje kolejne zwolnienia z podatków i dotacje na budowy montowni a dymani są zwykli Polacy którzy gówno zarabiają.
no wiadomo w Niemczech bochenek chleba 100 euro i zyć sie nie da xD taka to zła ta pensja miniamalna ceny takie wielkie... a nie czekaj xDDDD ceny takie same jak w Polsce xDDD
@KochanekAdmina: Ale nie przypisuj mi coś czego nie napisałam. Ja tylko mówię że ten sam efekt można osiągnąć w bardziej "naturalny" sposób niż przez interwencjonizm w obecnych realiach. Tylko tyle. Ten proces juz samoistnie się rozpoczął więc
@RobotKuchenny9000: twoje pomysły są nierealne. Brak siły robocznej w gospodarce globalnej właściwie nie istnieje. Zawsze się znajdzie kraj z tańszą siłą roboczą z którego zaimportuje się tyle milionów ludzi ile potrzeba.
#polityka #pis
@KochanekAdmina: Czemu w takim razie karyny i janusze nie założą własnych biznesów i nie zostaną multimilionerami skoro to takie łatwe i przyjemne, a wszędzie jest tylko wyzysk?
Oho już Jarek odpalił swoje bojówki "nie jestem za pisem ale..." ( ͡° ͜ʖ ͡°). Po co podwyzszać kwotę minimalną w obecnych realiach gdzie brakuje i tak pracowników na rynku pracy? Lidl i Biedronka to idealne przykłady gdzie sytuacja sama wymusiła na nich podnoszenie płac. Gdyby ten i poprzedni rząd prowadzili sensowną politykę migracyjną (jak Czechy) i nie wpuszczały masowo imigrantów zarobkowych z Ukrainy to już dawno
@KochanekAdmina: czasem na youtubie wyskakuje mi w proponowanych z tagu podróże vlog dziewczyny z Polski, która w Norwegii jest sprzątaczką
Jeździ sobie kilka razy do roku, a to Dubaj, a to Malediwy, a to Turcja, a to Holandia, a to Anglia,
@RobotKuchenny9000: by wymóc zmiany na rynku - trzeba pożegnać januszy którzy jadą na niskich pensjach i zmusić do inwestowania średnie firmy. Polska ma bardzo kiepską strukturę przedsiębiorstw, gdzie masa to maultkie biznesy bez jakichkolwiek perspektyw - lepiej by ci ludzie poszli na etat, a nie się łudzili. To tak prowokuje do dyskusji.
Widze wielki biznes wysyła swoje bojówki żeby wmówić Polakom że jeśli zaczyną żyć jak ludzie to Polska się skończy xD
@RobotKuchenny9000: 4euro na
@BrakPomysluNaNick: No to wkrótce nie będą gówno zarabiać. Jak widać rozwiązano wszystkie problemy
@KochanekAdmina: Ale nie przypisuj mi coś czego nie napisałam. Ja tylko mówię że ten sam efekt można osiągnąć w bardziej "naturalny" sposób niż przez interwencjonizm w obecnych realiach. Tylko tyle. Ten proces juz samoistnie się rozpoczął więc