Wpis z mikrobloga

Mam zamiar zrobić "korektę lakieru". Posiadam polerkę rotacyjną taką jak będzie poniżej. Zastanawiam się nad pastą mezerna 3500 lub 3800. Co polecacie? Czy jest ogromna różnica w ścieralności? Na polerce będzie "pad" delikatny. Pierwszy raz chciałbym to zrobić, więc proszę bez hejtu. Przed polerką wymyje dobrze auto + glinkowanie, a po polerce wosk. Czy 250 ml wystarczy mi na 2 auta typu hatchback? #samochody #detailing #auto #motoryzacja

https://allegro.pl/oferta/polerka-samochodowa-rotacyjna-120w-230v-240mm-7935140827
  • 9
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Falcinho: nie napisałeś jakie auto czyli twardość lakieru, druga kwestia to ta polerka z aukcji nadaje się do polerowania co najwyżej przyczepy kempingowej. Najtańsza zdatna do użytku to Bass DA za okolo 3stowy.
Generalnie wolał bym ręcznie to zrobić niż tym wynalazkiem.
  • Odpowiedz
@Falcinho: Porządnie umyj z brudu, użyj preparatów na smołę i metal, dokładnie odtłuść lakier i wymyj z niego wszelkie woski itp - poradniki przygotowania auta krok po kroku znajdziesz w necie.
Taki sprzęt raczej nie gwarantuje Ci super efektu, a i uważać musisz żeby rotacją nie przegrzać lakieru. Jeśli masz jakąś gąbkę z zestawu od tej polerki, to pewnie dobrym wyjściem będzie kupienie czegoś osobno.
Jeśli chcesz to zrobić w jednym
  • Odpowiedz
@paniczhrabi Tą polerkę ma mój tato, więc myślałem, że się nada. Auta to Peugeot 307 oraz Citroen C3. C3 ma dość sporo mikro rys no i jest czarny.

@CinuLNS Właśnie widziałem te pasty 3w1 ale czy one wystarczą żeby odnowić lakier. Nie chciałbym spartaczyć lakieru, a jednocześnie chciałbym mieć jak najlepszy efekt. Według Ciebie używanie tej ala "polerki" ma sens?

btw dzięki za odpowiedzi

https://www.youtube.com/watch?v=rRlhVdOw_Hw
w tym filmiku może nie poleca ale
  • Odpowiedz
@Falcinho: Coś tam wytrzesz taką polerką, ale hologramy i inne takie na lakierze, to niemalże pewnik. Perfekcyjnie tego nie zrobisz, ale jeśli dokładnie przygotujesz auto i będziesz działał ostrożnie, to pewnie wyjdzie lepiej, niż jest teraz (jeśli jest źle), ale czy efekt będzie zadowalający? Tego nie wiem. Czy będzie to warte co najmniej kilku(nastu) godzin pracy? Tego też nie wiem. ;)
Z tego co widziałem w necie (praktyki nie mam, więc
  • Odpowiedz
@Falcinho: Hej Mirku. 3500 i 3800 to są pasty typowo do wykończenie i nadania połysku i wprawdzie często się ich używa na padach miękkich ale też średnio-miękkich ale już po konkretnej polerce także trudno powiedzieć co byś zdziałał na swoim lakierze. Mogłoby być ok a mogłyby wyjść hologramy tak jak wspominał @CinuLNS

Rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem tutaj wydaje się być pasta typu One Step jak np. Menzerna 3in1. Ale też jakbyś miał
  • Odpowiedz
@paniczhrabi: Ręcznie też raczej nie ma sensu.
@Falcinho: Nie masz kogoś, kto by Ci użyczył DA na weekend? Ewentualnie jak możesz wydać ~200-300 zł, to już kupisz coś polecanego. Ja mam DA z Juli - leży i czeka aż skończę blacharkę i poprawki lakiernicze :D
  • Odpowiedz