Takie pytanie, - mam w pracy zrobionego VPN-a L2TP + IpSec żeby mieć dostęp do kilku usług. Czy jest możliwość w windows zrobić tak by: - wszystko szło przez internet bez tunelu - połączenie z siecią w firmie szły przez tunel
@NaChMiNick: Można oczywiście. Z poziomu samego windows to akurat nie podpowiem, ale z poziomu routera typu MikroTik to dość prosta sprawa do zrobienia.
@NaChMiNick: 1. Klawisz windows+R (uruchom) -> ncpa.cpl 2. znajdź ikonkę tego połączenia VPN -> prawoklik: właściwości 3. zakładka sieć -> "... w wersji 4" -> właściwości 4. klikasz zaawansowane -> odznaczasz "Używaj domyślnej bramy w sieci zdalnej"
@NaChMiNick: Tak jak najbardziej, dodaj odpowiedni statyczny routing i będzie działać. Uważaj tylko, żeby sieć zdalna nie miała takiej samej adresacji jak sieć lokalna (w domu)
Nigdy nie rozumiałem w szkole takich osób, po co i dlaczego. W sumie się zawsze zastanawiałem czy to dobrowolna decyzja dziecka, czy po prostu p------i rodzice #szkola #edukacja
- mam w pracy zrobionego VPN-a L2TP + IpSec żeby mieć dostęp do kilku usług.
Czy jest możliwość w windows zrobić tak by:
- wszystko szło przez internet bez tunelu
- połączenie z siecią w firmie szły przez tunel
#siecikomputerowe #sieci #mikrotik #komputery
1. Klawisz windows+R (uruchom) -> ncpa.cpl
2. znajdź ikonkę tego połączenia VPN -> prawoklik: właściwości
3. zakładka sieć -> "... w wersji 4" -> właściwości
4. klikasz zaawansowane -> odznaczasz "Używaj domyślnej bramy w sieci zdalnej"
A czy może to być spowodowane innym adresem sieci LAN a innym w VPN ?
Uważaj tylko, żeby sieć zdalna nie miała takiej samej adresacji jak sieć lokalna (w domu)
Komentarz usunięty przez autora