Wpis z mikrobloga

#macbook #apple #applecare

Chyba pierwszy raz od 2lat rpzladowalem baterie do zera w MBP i wybrzuszyła mi się bateria, a cykli ma pewnie 15 :(

Ostatnio też pojawiły mi się takie artefakty jakby taśma w wyświetlaczu nie była dociśnięta ale zniknęło

Obejmie mi to Apple Care bo mam wykupiony?
I nieco już luźne mam wejścia na USB-c, to wtedy by musieli wymienić całą płytę główną?

@pieczywowewiadrze: może Ty wiesz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@notedeagle: ale to nie jest tak że w MacBookach "odcina" baterie gdy jest naładowana właśnie by jej nie eksploatować?

Ogółem dziwnie bo wczoraj dolna pokrywa była jeszcze normalna, rozładował mi się do zera na kolanach, poszedłem oozuc na stronie i czuję że ma wybrzuszenie
  • Odpowiedz
@LubieKiedy: Cholera wie, ale to już 3 przypadek o jakim słyszę, że ktoś używał macbooka na kablu i przy 10 cyklach baterii bateria mu spuchła. Generalnie nie używanie baterii też jest dla niej szkodliwe
  • Odpowiedz
@LubieKiedy: spuchnieta bateria nie jest objeta applecare jesli przechodzi diagnostyke - wymiana baterii obligatoryjnie jest tylko z akcji serwisowych i przy spadku ponizej 80% pojemnosci przy apple care, mogą nie wymienić
ale jak wezma do wymiany to razem z topcase trwa to 2-3 tygodnie nawet
  • Odpowiedz
@LubieKiedy: To już musisz szukać gdzie indziej ;) W swoim po prostu używam jak potrzebuje, jedynie nie dopuszczam do rozładowania poniżej 20% I jak narazie mam 100 cykli i 98,5% sprawności baterii
  • Odpowiedz
@LubieKiedy: ale no to chyba nie jest pewniak - bo mi spuchła 2 lata temu w iphone 7 tak że ekran aż odskoczył - po 5-6 miesiącach używania - ale przy grzebaniu co się stało bo nie byłem świadom że to bateria to jakoś wcisnąłem to i ekran wrócił na swoje miejsce - poszedłem do autoryzowanego serwisu, no i bateria przeszła diagnostykę, nie wymienili mi jej, ale XDDD wymienili mi
  • Odpowiedz
@LubieKiedy:

1. Diagnostyka baterii (da sie zdalnie na infolinii)
Jesli beda jakiekolwiek errory nawet niewidoczne ale w logach to lapie sie na gwarancje czy jej przedluzenie (apple care)

2. Jesli kupione u autoryzowanego resellera to 2 rok masz tez gwarancji i mowisz ze na rekojmie a serwis sobie od apple ogarnia zwrot
  • Odpowiedz
@pieczywowewiadrze: Dziękuję, dobrze że Cie zawołałem bo się znasz na rzeczy

2. Jesli kupione u autoryzowanego resellera to 2 rok masz tez gwarancji i mowisz ze na rekojmie a serwis sobie od apple ogarnia zwrot za to

Kupione na działalność gospodarczą więc pewnie się na to nie łapie...
Kupione
  • Odpowiedz
@LubieKiedy: ja polecam istrefa.eu (mozna wysylkowo z kraju)

Ja bym zglaszal na gwarancje (apple care kupione wiec ta przedluzona) mozna zadzwonic i opisac wazne by zaznaczyc ze „nie ma zadnych uszkodzen od przyczyn zewnetrznych”.

Co do przestania uzywania to jak spuchla to nic juz bardziej sie jej nie powinno stac co nie znaczy ze nie moze. No ale na bank mniejsze zuzycie nie zaszkodzi.
  • Odpowiedz