Wpis z mikrobloga

@PreczzGlowna: Jestem ciekaw czy drobni przedsiębiorcy chętnie podpisują. Prędzej by napluli na tą listę. Pierwszy lepszy przykład: ktoś kto kupuje mieszkanie na handel musi odprowadzić oprócz 2% PCC przy kupnie dodatkowo 19% od dochodu po sprzedaży, czyli jak kupi w roku 5 mieszkań po 200 000 musi zapłacić kochanemu urzędowi 20 000 podatku. Za to, że jest pracowity i zarobi 150 000 musi oddać 28 500 zł na bombelki, jeżeli przekroczy
@imateapot niech każdy zakłada działalność, niech każdy płaci podatki. Tylko dlaczego są takie duże obciążenia za pracowitość? Wstajesz o 6 i wiesz że 19% oddajesz komuś innemu, 23 % oddajesz ,do tego 1300 zł miesięcznie na fikcję zwaną zusem i cyrk zwany NFZ, jeżeli Ci to odpowiada to masz mentalność niewolnika
@kondzaf: w życiu pewne są tylko dwie rzeczy: śmierć i podatki.

- 23% vat-u to podatek przechodni. Jak działasz z VAT-owcami to go sobie odliczasz i jest dla Ciebie "neutralny", czyli 0%.
- 19% liniowy to i tak mniej niż w większości krajów europejskich. W Belgii masz 50%, a we Francji 75%
- 1300 zł za służbę zdrowia, policję, straż pożarną, szkołę dla dzieciaków to wcale nie jest dużo. Sama szkoła
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@skizo: Hmmm, może dlatego że rozdmuchany social tak #!$%@?ł rynek, że bez tych dodatkowych 500 zł jest o wiele trudniej dopiąć domowy budżet niż było 4 lata temu? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@PreczzGlowna Mój brat ma dwoje dzieci, zarabiają z bratową przeciętnie, więc ten 1000 zl to zauważalny zastrzyk dla nich. Powiedział, że woli żeby zabrali mu te pieniądze niż żeby te #!$%@? z PiSu nadal rządziły ¯_(ツ)_/¯ Nigdy nie szanowałem bardziej mojego brata.
@hehenuanek: no tak, bo każdy handluje nowym mieszkaniem (kupno/sprzedaż) co 2 mieś. jako osoba prywatna, pewnie jeszcze emerytka. Emerytki handlują pietruszkami a wykopki mieszkaniami.

P.S. szkoda że do wszystkiego nie doliczył marzy notariusza, która jest wyliczana w oparciu o procent wartości mieszkania.
P.S.2 w kraju, gdzie mediana wynosi mniej niż 3k netto, każdy przeciętny wykopek robi milion złoty obrotu jako osoba prywatna i ni *uja nie ma żadnego związku z prowadzeniem
@imateapot @hehenuanek jeden uczciwie zarabia handlując mieszkaniam płaci podatki i wyciska z siebie ile tylko może ryzykując swój majątek, inny robi dobry PR partii rządzącej i pewnie nawet się nie rozlicza ze zleceń ( ͡° ͜ʖ ͡°)
jeden uczciwie zarabia handlując mieszkaniam płaci podatki

@kondzaf: właśnie o tym jest ta dyskusja, że próbujesz to robić jako osoba prywatna, a nie jako DG, czyli jednak próbujesz to robić nieuczciwie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
właśnie o tym jest ta dyskusja, że próbujesz to robić jako osoba prywatna, a nie jako DG, czyli jednak próbujesz to robić nieuczciwie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@imateapot: Nie masz pojęcia kiedy trzeba, a kiedy nie trzeba rejestrować DG i na czym polega problem (na tym, że KAS wstecznie uznaje, że jednak sie myliło i było trzeba rejestrować).

No, ale wiadomo - jak ktoś ma pieniądze to