@Wsciekle_piesci_meza no nie, nie rozpaliłem pieca żeby upiec jedną pizzę, zrobiłem 10 placków, każdy po 200 gramów, ale znikały na bieżąco i nie dałem rady zrobić zdjęć
@polifonia na kamieniu piecze się w piekarniku ;) tu popiół się odgarnia szczotką drucianą, a pizza leży na nagrzanym kamieniu pieca. To czarne pod pizza to przypalona semolina, której używałem do formowania ciasta
@Idahoo: wygląda ładnie, chociaż ciasto nie do końca jak z pieca 1. Jaka była orientacyjna temperatura? 2. Ile czasu na pieczenie jednego placka? 3. Skąd masz taki piec? 4. Nie zjaralo się od spodu?
@Sieloo 1. Cegły na sklepieniu wypalone z sadzy - podobno wypalają się po osiągnięciu 550 C; 2. 40-50 sekund na placek + obrócenie; 3. Ojciec zbudował w ogródku, raczej używa do generowania dymu do wędzenia ewentualnie do chleba, pizza była grana pierwszy raz; 4. Od spodu była przypieczona, ale nie czarna. Żar ściągnąłem chwilę wcześniej żeby spod lekko wystygł.
@Meissner ale on jest opalany gazem czy jak? Bo taki piec się czyści jak się piecze chleb, ale do pizzy musi być w nim żar, żeby podtrzymać wysoka temperaturę. Gdybym miał wyjąć cały żar z pieca, potem go wyczyścić to równie dobrze mógłbym nagrzać kamień w piekarniku, efekt byłby podobny, a poszłoby szybciej.
Zdjęcia w komentarzach
Komentarz usunięty przez autora
Różowa lubi picce z cebula
1. Jaka była orientacyjna temperatura?
2. Ile czasu na pieczenie jednego placka?
3. Skąd masz taki piec?
4. Nie zjaralo się od spodu?
1. Cegły na sklepieniu wypalone z sadzy - podobno wypalają się po osiągnięciu 550 C;
2. 40-50 sekund na placek + obrócenie;
3. Ojciec zbudował w ogródku, raczej używa do generowania dymu do wędzenia ewentualnie do chleba, pizza była grana pierwszy raz;
4. Od spodu była przypieczona, ale nie czarna. Żar ściągnąłem chwilę wcześniej żeby spod lekko wystygł.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora