Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@polifonia na kamieniu piecze się w piekarniku ;) tu popiół się odgarnia szczotką drucianą, a pizza leży na nagrzanym kamieniu pieca. To czarne pod pizza to przypalona semolina, której używałem do formowania ciasta
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Idahoo: wygląda ładnie, chociaż ciasto nie do końca jak z pieca
1. Jaka była orientacyjna temperatura?
2. Ile czasu na pieczenie jednego placka?
3. Skąd masz taki piec?
4. Nie zjaralo się od spodu?
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Sieloo
1. Cegły na sklepieniu wypalone z sadzy - podobno wypalają się po osiągnięciu 550 C;
2. 40-50 sekund na placek + obrócenie;
3. Ojciec zbudował w ogródku, raczej używa do generowania dymu do wędzenia ewentualnie do chleba, pizza była grana pierwszy raz;
4. Od spodu była przypieczona, ale nie czarna. Żar ściągnąłem chwilę wcześniej żeby spod lekko wystygł.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Meissner ale on jest opalany gazem czy jak? Bo taki piec się czyści jak się piecze chleb, ale do pizzy musi być w nim żar, żeby podtrzymać wysoka temperaturę. Gdybym miał wyjąć cały żar z pieca, potem go wyczyścić to równie dobrze mógłbym nagrzać kamień w piekarniku, efekt byłby podobny, a poszłoby szybciej.
  • Odpowiedz