Wpis z mikrobloga

Siemacie mirosławy. Szukam kogoś kto ma doświadczenie z #aliexpress ale nie takie, że kupił nexusa za 2 dolary, tylko kupił jakąś fajną podróbkę za grubą kasę i rzeczywiście ją dostał nie płacąc przy tym miliardowego cła i vatu.

Chcę kupić coś takiego, tylko bez naklejek mówiących, że to podróbka - inaczej mówiąc, chcę podróbkę, ale tylko kształtem podrabiającą a nie kolorami i napisami.

No i tutaj pojawia się pytanie, jak będzie z moimi pieniędzmi, ukradną, czy jednak dostanę sprzęt? No i jak będzie z podatkami, da się jakoś uniknąć 47% cło i 23% vat co sprawi, że chiński rower w fajnej cenie stanie się nagle zupełnie nieopłacalnym nabytkiem jak przestanie udawać firmówkę? Bo ogólnie 9 tysiaków za chiński full carbon na ultegrze to spoko cena, ale 14 tysi za to samo to już wolę coś markowego kupić i z gwarancją na miejscu.

#rower #aliexpress #zakupy #kiciochpyta #zakupywchinach #vat #poradypodatkowe
  • 20
@Matipiotr: i co, jak pośle prezent i zaznaczy wartość 2 euraczy to nie płacę podatków wcale? A jak sprawdzą w celnym i zobaczą rower, to co? Tracę sprzęt i kasę czy po prostu podatek muszę zapłacić? Czy kara taka, że 12 pokoleń będę to spłacał?
@inqwertyk: znasz się na tym? Bo pisałem z chińczykiem i jego zdaniem do europy najlepiej wysłać rower w częściach, w 3 paczkach, na każdej zaznaczając niską wartość, wówczas cło będzie, ale można na kilka/kilkanaście euraczy zejść. Bo problem taki, że na rowery cło jest zabójcze,a potem jeszcze vat się nalicza z tego co wyczytałem, a wówczas jest to całkowicie nieopłacalne. Mimo to widziałem po allegro podróby ludzie sprzedawali za ceny o
@badasq: Niezbyt się znam. Kiedyś chcąc coś zamówić, prześledziłem kilkaset wpisów. Z tego co tam wyczytałem to do kwoty 50$ paczki nie są oclone. Z doświadczeń ludzi niemalże wszystkie paczki kurierem były łapane przez cło. Jeżeli chodzi o małe paczki (myślałem o drobnej elektronice) to tak 80-90% paczkom udało się unikać oclenia.

Jeżeli złapią że paczka gift tak naprawdę była na sprzedaż, to ją zatrzymają i zwrócą się do Ciebie po
@DOgi: sam się zainteresowałeś, dzięki. Jeszcze popytam w innych źródłach, bo po półrocznym poszukiwaniu roweru w rozsądnej cenie na mój wzrost nie widzę ciekawszych opcji. Używek na wysokich ludziów jak kot napłakał...
@DOgi: no właśnie jak pisałem z chińczykiem to sam zasugerował, że do europy tak jest najlepiej przesłać, w 3 paczki mi załaduje, w jednej rama, w drugiej koła, w 3 reszta i na każdej daje cenę odpowiednio niską.

Tylko to jest tak duża kasa a cło tak przeogromne, że wolę się 200 razy upewnić zanim przeleję gdziekolwiek pieniądze.
@badasq: kupuj koniecznie przez Aliexpress albo PayPal. Jak nie dojdzie to dostaniesz zwrot kasy. I tak jak pisałem, tylko rama kurierem. Do każdy paczki kod trackingu. Jak możesz to się jeszcze targuj.
@badasq: Słuchaj. O nadaniu paczki jako wartość 10$ itp zapomnij. Celnicy to nie idioci. Przy nadaniu paczki kurierem masz pewność 100%, że naliczą Ci cło i Vat. Ogólnie cięzka sprawa. Zaniżenie wartości przesyłki do powiedzmy 100$ mogłoby przejść, nie zapłaciłbyś wtedy cła a tylko Vat od 100$, no ale UC też może podważyć wartość i dostaniesz pismo w którym pod odpowiedzialnością karną bedziesz musiał przedstawić dowód wpłaty (potwierdzenie z bank, screen
@badasq: nie ma możliwości byś zamówienia nie dostał i został bez hajsu i bez rowera. Płacąc przez aliexpress płatność do czasu otrzymania przez Ciebie przesyłki (co sam potwierdzasz, ewentualnie automat po chyba 60 dniach) jest na kontach aliexpress i chińczyk dostanie ją dopiero jak wszystko będzie okej. A 60 dni to spokojnie, paczki czasem idą tydzień czasem 2,3 tygodnie, dłużej raczej nie.
znalazłem dość obszerny wątek w temacie po jego lekturze i przejrzeniu cen wszystkiego skłaniam się do zakupu samej ramy i zadeklarowaniu jej niższej ceny + wpłaceniu na 2 raty żeby celnikom przedstawić tylko część opłaty.

Ceny osprzętu shimano w pl są podobne, a resztę części wolę sobie dobrać pod siebie, nawet przepłacając. Bez przymiarki do roweru sporo części może mi nie pasować, przykładowo kupno kierownicy zintegrowanej z mostkiem to loteria, bo nie