Aktywne Wpisy
baton967 +14
#przegryw jakbym mogl codziennie zasypiać wtulony w babę jakoms to bym chodził jak nakręcony, jeszcze bym prace znalazł i robił nadgodziny, a tak to nie mam siły na nic
w tym na znalezienie baby i weź tu znajdź rozwiązanie jak go nie ma
w tym na znalezienie baby i weź tu znajdź rozwiązanie jak go nie ma
ludi91 +82
#famemma #budda #youtube
Serio ktoś myślał że 20 letni chłopak który wrócił ze zmywaka w UK. Sam rozkręcił tak kanał na YT i z czapy miał takie samochody? A zapomniałem, jakaś furę kupił po powrocie i zaczął ją wypożyczać i zaraz otworzył wypożyczalnie Xd loterię są tylko do zarabiania a akcje charytatywne, żeby normictwo go broniło i chwaliło.
Serio ktoś myślał że 20 letni chłopak który wrócił ze zmywaka w UK. Sam rozkręcił tak kanał na YT i z czapy miał takie samochody? A zapomniałem, jakaś furę kupił po powrocie i zaczął ją wypożyczać i zaraz otworzył wypożyczalnie Xd loterię są tylko do zarabiania a akcje charytatywne, żeby normictwo go broniło i chwaliło.
Co będziemy potrzebować?
- dwie piersi z kaczki (każda po około 200 g)
Marynata:
- 3 łyżki jakiegoś owocowego octu - fajny byłby malinowy, ale ciężko go dostać. Użyłam jabłkowego.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- wyciśnięty ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- kilka posiekanych listków świeżej szałwii (może być suszona ewentualnie)
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (ja użyłam świeżego bo mi suszony wyszedł)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. To tylko tak strasznie wygląda, ale robi się szybko:] Wychodzi takie coś
Kaczkę myjemy i nacinamy lekko skórę - tak, żeby nie przeciąć mięsa. Smarujemy ją marynatą i wkładamy do lodówki zgodnie z zasadą czym dłużej tym lepiej (na noc byłoby optymalnie).
Po tym czasie, wyciągamy kaczkę z marynaty, wycieramy z niej i wkładamy SKÓRĄ DO DOŁU na ZIMNĄ patelnię. Bez tłuszczu. Dzięki temu w miarę podgrzewania się patelni, tłuszcz będzie wyciekał, a kaczka będzie smażyła się na nim. Smażymy na każdej stronie po około 3 minuty, aż zbrązowieje.
Po tym czasie wkładamy kakę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 6-7 minut (wersja medium rare, jak ktoś woli medium, to ze dwie minuty dłużej). Kaczki nie powinno się jeść mocno wysmażonej - będzie sucha. Musi być chociaż trochę różowa w środku, jak ze stekiem.
Wyciągamy i pałaszujemy. Do kaczki pasuje fajnie np. zielona fasolka. Brokuły nie bardzo, ale jak się nie ma co się lubi, to sie lubi, co się ma. O winie do kaczki za chwilę :]
#gotujzgugasem #gzw #gotujzwykopem
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora