Wpis z mikrobloga

@zemsta_przegrywa: Przecież tu nie chodzi o to, że podatek tylko ze on dokonał apostazji, czyli świadomie nie chciał mieć nic wspólnego z kościołem, wyrzekł się go.
Problemem jest tu tylko głupia rodzina która nie może uszanować, że syn nie chciał mieć nic wspólnego z kościołem, a wy wykopki jak zwykle szukacie dziury w całym. ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@czarny_matt94: ale jeśli zrzekł się przynależności do KK, to czemu ksiądz z KK ma go chować? Nadal należy mu się pogrzeb bez księdza, ale rodzina chce tylko z księdzem.
  • Odpowiedz
@Jotu już nie pamiętam czy w KKK czy gdzieś indziej w innym dekrecie wyczytałem, że właśnie każdy ma prawo, ale właśnie nie wiem jak po apostazji. Dzięki za doinformowanie. A że bez księdza nie wypada jak twierdzi rodzina, to już ich problem. Sam jestem osobą wierzącą, ale czasami na fanatyzm nie mam siły.
  • Odpowiedz
@zemsta_przegrywa: Ja tu nie widze problemu. Skoro wyrzekł sie wiary za pare stówek euro to nie byl prawdziwym katolikiem. Afere to robi jego katolicka rodzina, ktora chce go pochowac po swojemu, wiedzac że byc moze chlopak byl niewierzacy xD
  • Odpowiedz
@zemsta_przegrywa: tam nie trzeba się wcale formalnie wypisywać z kościoła. Jedynie przy meldowaniu się pytają o to jakiej jesteś wiary i możesz odpowiedzieć cokolwiek. No, ale może Sebek o tym nie wiedział.
  • Odpowiedz
@czarny_matt94: Prawo do pochówku masz zawsze, ale niekoniecznie kościelnego. Zresztą zdarzały się już takie sytuacje i nawet całkiem łatwo się do nich dokopać. Wpisz sobie "ksiądz odmówił pochówku" w google. Mi w wynikach wyskakuje nawet artykuł na niedziela.pl o tym, że księdzu faktycznie wolno to zrobić.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ms93: W Polsce są z budżetu Państwa? @ms93: Niemcy jako państwo też wykładają kasę np. na renowację zabytkowych kościołów
  • Odpowiedz